Oljeprisen er over 40 dollar fatet. Nå ser Goldman Sachs en priskorreksjon i horisonten.

– Vi tror at risikoen på nedsiden har økt betydelig og ser nå at en korreksjon på 15–20 prosent allerede kan være på vei, skriver Jeffrey Currie i råvareteamet til Goldman Sachs i et analytikernotat tirsdag. Det melder CNBC.

– Til tross for rallyet har vi vært nølende med å anbefale en lang posisjon så tidlig i syklusen av flere årsaker, bemerker analytikeren.

Den ene årsaken er den store mengden olje som er tilgjengelig, med anslått rundt en milliard fat på tilgjengelig på lager, samtidig som verdens økonomiske aktivitet og reiseaktivitet i stor grad står på stedet hvil som følge av koronasituasjonen, påpeker Goldman Sachs.

Samtidig har oljeprisen økt mye på kort tid i det siste, mer enn de fleste andre råvarer. Når prisene har steget til over 40 dollar fatet igjen får oljeprodusentene incentiver til igjen å starte opp igjen produksjon.

Noen investorer tror at reverseringen av lageroppbyggingen ikke vil skje før i midten av 2021, og det forutsetter at etterspørselen tar seg opp igjen og at Opec holder på kvotekuttene.

Det er også stor usikkerhet om eller eventuelt når en ny koronabølge vil dukke opp og tvinge land tilbake i nedstengning.

Med øye på korona

Oljemarkedsanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy skriver i en kommentar tirsdag at oljeprisene nå vil drives av utviklingen i etterspørselen.

– Alt handlet om tilbudet sist helg, men nå våkner markedet opp til negative etterspørselsindikatorer. I går opplyste WHO at nye koronavirustilfeller har nådd sitt høyeste nivå noensinne. En ny bølge av pandemien er ikke lenger en fjern mulighet, og hvis den blir en realitet kan oljeetterspørselen, som sakte har tatt seg opp igjen, falle tilbake til nedstengnings-nivåer, advarer han.

Rystad Energy påpeker at alles øyne vil være på koronautviklingen fra nå av.

Tonhaugen bemerker at oljeprisen har klatret høyere enn de fleste ventet til rundt 40 dollar fatet, men oppgangen er brattere og vanskeligere nå. Rystad Energy forventer at prisene vil fortsette å bevege seg rundt 40 dollar fatet resten av måneden og frem til man vet noe mer om hvordan koronasituasjonen og den amerikanske produksjonen utvikler seg. Og selvfølgelig hvor mye Opec vil forplikte seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.