– Hvis risikoappetitten i markedet fortsetter å falle, er det ikke umulig at prisene vil synke under 50 dollar per fat. Prisene har allerede falt mer enn de fleste trodde de ville gjøre, så det kan skje.

Det sier Thina M. Saltvedt, oljeanalytiker og seniorrådgiver i avdelingen for sustainable finance i Nordea.

Flere uromomenter

Saltvedt peker på handelskrigen mellom Kina og USA, vekst i amerikansk skiferolje og den amerikanske sentralbankens avgjørelse om å heve renten som noen av faktorene som har bidratt til oljeprisfallet.

Den amerikanske sentralbanken hevet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng onsdag 19. desember, noe som ga et rentenivå som ikke har vært så høyt siden 2008. President Donald Trump var tydelig misfornøyd med avgjørelsen – men det var ikke det mest oppsiktsvekkende i etterkant av rentehevingen, mener Saltvedt.

– Det at sentralbanken gikk ut og kommenterte rentehevingen i etterkant kan nok ha skapt uro. Det er spesielt at de gjør, og ikke noe som pleier å skje, sier hun.

Uroen fører til at flere selger seg ut av risikofylte papirer, både i aksjer og olje.

Sterk vekst i skiferolje

Tidlig i desember besluttet organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) å kutte oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat per dag for å få opp oljeprisene.

– De må nok kutte betydelig mer for å få opp prisene. Fortsetter prisnivået som nå er det i laveste laget for at de største OPEC-medlemmene skal være fornøyde, sier Saltvedt.

Hun mener veksten i amerikansk skiferolje gjør det vanskelig for Opec og Russland å balansere markedet.

– Dette sier litt om hvor sterk veksten i amerikansk skiferolje er – det overrasker oss igjen og igjen hvor mye mer som blir produsert enn forventet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Uroen i markedene preges av at flere frykter én ting neste år: Resesjon
– En ikke ubetydelig risiko, sier DNs Terje Erikstad, som her forklarer hva det betyr.
01:20
Publisert: