Prisen på nordsjøoljen brent faller 0,73 prosent torsdag morgen. Terminprisen på brent, som er olje med levering om to måneder, faller 1,71 prosent.

Den har falt syv prosent hittil i år.

Det er spekulasjoner om at utbruddet av det nye lungeviruset corona kan svekke oljeetterspørselen i en periode hvor markedet allerede må håndtere høy global oljeproduksjon.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets drar paralleller til sars og mener man potensielt kan miste opptil 300.000 fat per dag av oljeetterspørselsveksten som følge av coronaviruset.

Falt 29 prosent under sars

– Å miste 300.000 fat per dag over noen måneder er i utgangspunktet relativt lite dramatisk, men det kom en rapport fra analysehuset Platts i går kveld hvor de argumenterer for at dette viruset tar ut etterspørselen på reise og primært luftfart i Asia, sier Martinsen.

Han forklarer at veksten i flybensinforbruk i Asia relativt til 2003 har økt dramatisk. Sars-viruset var estimert å ha tatt bort 250.000 fat per dag av oljeetterspørselen.

– Platts mener coronaviruset potensielt kan ta bort 600.000-700.000 fat per dag, men dette er potensielt. Per nå indikerer tallene at dette viruset er mye mindre dødelig og mindre smittsomt, og myndighetene har bedre teknologi og beredskap for å hindre smitte, sier Martinsen.

Storbanken Goldman Sachs tror viruset kan redusere oljeetterspørselen med 260.000 fat per dag i år, hvor drivstoff til luftfarten vil stå for to tredjedeler av tapet, ifølge Bloomberg.

Saken fortsetter under videoen

Dette er det du trenger å vite om coronaviruset
Bill Schaffner er ekspert på smittsomme sykdommer: – Koronaviruset er trolig overført til mennesker fra dyr.
02:03
Publisert:

Sykdommen er en variant av coronaviruset som forårsaket sars-epidemien for 17 år siden med 800 dødsfall. Da Verdens helseorganisasjon (WHO) utstedte en global advarsel 12. mars 2003 falt oljeprisen 29 prosent de påfølgende dagene.

– Salg av forsiktighetshensyn

Private reiser eller handel, enten der er via fly eller båt, står for mye av verdens oljeproduksjon. Onsdag stengte kinesiske myndigheter i praksis byen Wuhan med 11 millioner innbyggere hvor viruset ble oppdaget første gang. Reiseforbudet har skapt kaos i byen.

– Frykt for at en coronapandemi svekker oljeetterspørsel ved å bremse reise og handel er reell. Det vil være et salg av forsiktighetshensyn, sier Vandana Hari, i energikonsulentselskapet Vanda Insights til Bloomberg.

Oddvar Bjørgan.
Oddvar Bjørgan. (Foto: Emil Weatherhead Breistein)

Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie mener det er vanskelig å vite hva som kommer til å skje, men trekker også paralleller til sars som hadde innvirkning på reisevirksomhet.

– Jeg ville trodd at verden var bedre rustet til å stå imot en sånn epidemi i dag enn i 2003, men hva finansmarkedene finner på på kort sikt er vanskelig å vite, sier han.

Varmt vær kan trekke ned

Helge André Martinsen peker på ytterligere to forhold som kan bremse etterspørselen, som igjen kan gi et press på oljeprisen.

  1. Den svært varme vinteren på den nordlige halvkule vil påvirke oljeetterspørselen ganske hardt på kort sikt. Martinsen viser igjen til Platts som estimerer at oljeetterspørselen i OECD-landene vil falle med enorme 800.000 fat per dag sammenlignet med året før som følge av det varme været. Dette kan dog bli motvirket litt av økt bilkjøring som følge av gode kjøreforhold, tror han.
  2. Det har tikket inn svake etterspørselstall for november, som indikerer at Det internasjonale energibyrået (IEA) kanskje må revidere ned sin prognose for oljeetterspørsel.

– Man ruller inn i et svakere marked. Vi står foran noen måneder med overproduksjon i oljemarkedet, basert på våre estimater, sier Martinsen.

DNB Markets tror oljeprisen i snitt vil ligge på 64 dollar fatet i 2020, men lavere i første halvår og noe høyere i andre halvår. I 2021 ventes en oljepris på i snitt 68 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.