Tirsdag ettermiddag falt prisen på et fat brent spot nordsjøolje til under 80 dollar fatet. Sist nordsjøoljen var så lavt priset var 6. januar i 2022.

Klokken 19.40 omsettes et fat brent spot nordsjøolje for 78,7 dollar.

Oljemarkedet er truffet av bekymringer om brems i den globale veksten, og at det tærer på etterspørselen, ifølge Wall Street Journal. Tidlige markedsgevinster for olje mandag, utløst av lettelser av Covid-restriksjonene i Kina og et pristak på russisk olje, avtok dermed raskt.

Energianalytiker, og partner i Pareto Securities, Nadia Wiggen sier oljeprisfallet skyldes tre faktorer. Det første er at mindre penger flyter inn i oljemarkedet.

– Vi har den laveste åpne interessen siden 2015. Det betyr også at reaksjonene i oljemarkedet blir mer aggressive når det kommer nyheter, sier Wiggen.

Åpne interesser er målinger på pengeflyten i fremtidskontrakter og opsjoner.

Frykter rentehevinger

Hun legger også til at de sterke tallene fra USA i går er med å trekke prisene nede.

– Vanligvis er en sterk økonomi et godt tegn, men i disse dager med et mer pessimistisk markedssyn, reagerer investorene mer negativt fordi de vet at dette øker sjansen for at den amerikanske sentralbanken vil øke rentehevingene og at de vil forbli høye over lang tid, sier Wiggen.

Hun legger til at den tredje grunnen er at både Kuwait and Saudi-Arabia indikerer at etterspørselen etter råolje ikke kommer til å øke i Asia i januar. Samtidig kuttet Saudi-Arabia prisene til Asia med mer enn to dollar fatet tirsdag formiddag.

Tror Kina har ventet på russisk pristak for å få rabatt

I helgen innførte EU pristak på olje fra Russland. Pristaket trådte i kraft allerede mandag, parallelt med EU-forbudet som innebærer importforbud mot sjøfrakt av russisk olje.

De tre landene Polen, Estland og Litauen klarte å presse ned pristaket fra det opprinnelige forslaget på mellom 65 og 70 dollar fatet. Deretter ble 62 dollar diskutert, før summen 60 dollar kom på bordet. Til tross for innledende polsk skepsis, trakk landet fredag sin protest mot forslaget.

Wiggen sier at oljeprisene avhenger mye av Kina fremover.

– Vi tror prisene vil stige igjen spesielt etter kinesisk nyttår, når markedet ser tegn til at Kina vil øke importen av råolje. Frem til da er det mye spekulasjoner om når Kina vil slutte med sine nåværende covid-retningslinjer. Kina er verdens største oljeimportør så det er i deres beste interesse å kjøpe oljen billig. Vi tror at de har ventet på EU-sanksjonene mot russisk olje så de kan få en rabattert pris på russisk olje, sier Wiggen.

Venter priser over 100 dollar fatet

Wiggen frykter ikke at oljeprisen vil forbli lav særlig lenge.

– Vi må ikke bli for pessimistiske nå, brent-prisen har en gjennomsnittspris på 100 dollar per fat store deler av året, mens den største vekstmotoren for oljeetterspørselen - Kina - har vist en negativ årsvekst i etterspørselsvekst. Det skjedde ikke engang under finanskrisen, sier Wiggen.

Hun legger til at dersom prisene skulle bli mye lavere ville trolig Opec+ øke kuttene i produksjonen.

Neste år venter hun at prisene stiger over 100 dollar fatet, og tror det vil skje allerede i første halvdel av 2023. Videre blir det viktig å følge tankmarkedet – som hun mener vil gi de beste bevisene for hva Kina planlegger fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.