I et intervju med Irans statlige fjernsynskanal truet president Hassan Rouhani tirsdag med å stenge det viktige Hormuzstredet dersom USA blokkerer all iransk oljeeksport.

Hormuzstredet forbinder Omanbukta med Persiabukta og er verdens travleste sjøvei for oljetransport.

I 2016 passerte 18,5 milliarder fat gjennom stredet, ifølge CNBC. Dersom trafikken gjennom Hormuz faktisk stanses vil oljeprisen rykke kraftig oppover.

Allerede en mill. fat

– Hvis USA en eller annen dag forsøker å blokkere Irans oljeeksport vil ingen olje bli eksportert fra Persiabukta, sa Rouhani.

USAs sanksjoner mot Iran, som blant annet rammer oljeeksporten til landet, er allerede trådt i kraft. Sanksjonene er blitt gjeninnført i et forsøk på å få Iran til å godta strengere restriksjoner rundt atomkraftavtalen med USA.

Sanksjonene har allerede kuttet oljeeksporten til Iran med en million fat om dagen, ifølge CNBC, men så langt har en rekke land fått tillatelse av USA til å handle olje med Iran.

Et amerikansk torpedobåtjager seiler igjennom Hormuzstredet.
Et amerikansk torpedobåtjager seiler igjennom Hormuzstredet. (Foto: Handout/Reuters/NTB Scanpix)

Dersom disse tillatelsene forsvinner vil ingen land få lov til å importere olje fra Iran, hvilket betyr at Rouhani kan gjøre alvor ut av sine trusler.

Har truet mange ganger før

Men, Iran har truet med å stenge Hormuzstredet flere ganger tidligere uten at truslene er blitt gjort noe av.

Sist gang var i juli da president Rouhani kom med lignende kommentarer som han gjør nå. Iran truet også med å stenge stredet en gang i 2011 og en gang i 2012 da USAs tidligere president Barack Obama presset på for sanksjoner mot landet.

Sist gang stredet faktisk ble forsøkt stengt ned var i 1980.

Amerikanske embetsmenn har gjentatte ganger sagt at de overvåker aktiviteten ved Hormuzstredet nøye.

På det smaleste er stredet 56 kilometer bredt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette skal du aldri gjøre med en god kniv
Karbonstål eller rustfritt? Hva med en slipestein til 16.000 kroner? Gasellebedriften Skarpekniver og vinneren av World Sushi Cup, Vladimir Pak, gir deg gode råd for kjøp og bruk av skikkelige kjøkkenkniver.
02:34
Publisert: