Etter at oljeprisen bunnet ut på like under 20 dollar i april fikk den et solid løft. På seks uker mer enn doblet prisene seg, men forrige uke sa det bom stopp. Mandag morgen faller prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, ytterligere fire prosent.

Et fat olje koster nå 37,35 dollar.

Frykt for ny bølge

Ifølge Bloomberg kan nedgangen delvis tilskrives frykt for enda en virusbølge etter at et nytt utbrudd er registrert i Kina, samt en økning i smittetilfeller i andre land.

I Beijing ble byens største frukt- og grønnsakmarked stengt ned over helgen etter at totalt 102 personer ble registrert smittet, hvorav de fleste jobbet ved markedet.

– Hvis vi ser at Kina får et tilbakefall i form av en ny smittebølge er frykten at resten av verden vil oppleve det samme, sier råvareanalytiker Vivek Dhar i Commonwealth Bank of Australia til Bloomberg.

I en morgenrapport mandag påpeker imidlertid DNBs rente- og valutastrateg Ingvild Borgen Gjerde at økningen i Kina trolig skyldes at man gjennomførte omfattende tester i løpet av helgen, og at den svært liten andel av disse faktisk testet positivt.

«Av 76.500 testede var det 36 stykker som testet positivt, noe som tar det totale antallet til 79, som ikke kan sies å være dramatisk i en by med over 20 millioner innbyggere. For investorenes del trenger det imidlertid ikke være de harde fakta som er avgjørende, men nettopp en endring i «narrativet», eller historien, som driver markedet», skriver hun.

Forrige uke økte antall smittetilfeller i flere stater i USA. Særlig Florida opplever en skarp økning av antall smittetilfeller.

BP ser oljepris på 55 dollar til 2050

Mandag varsler det britiske oljeselskapet BP at det venter å bokføre nedskrivninger på mellom 13 og 17,5 milliarder dollar i andre kvartal. Det tilsvarer mellom 127 og 171 milliarder kroner.

Årsaken er at BP nå har nedjustert sine langsiktige prisantagelser for nordsjøoljen brent. Selskapet legger til grunn en langsiktig oljeprisen på i snitt rundt 55 dollar fatet fra 2021 til 2050, ned fra tidligere 70 dollar fatet.

BP venter en naturgasspris ved prispunktet Henry Hub på 2,90 dollar per mmbtu i samme periode.

Til sammenligning la norske Equinor i sin førstekvartalsrapport til grunn en oljepris på 77 dollar og 80 dollar fatet i henholdsvis 2025 og 2030.

I samme periode la Equinor til grunn et gasspris fra Henry Hub på henholdsvis 3,1 og 3,6 dollar per mmbtu.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.