– I en verden med etterspørsel på 100 millioner fat per dag kan man se for seg at global oljeetterspørsel faller 5–10 prosent i en periode, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

Koronaviruset har for alvor skapt store konsekvenser for oljemarkedet. Oljeprisen handles fredag til 35 dollar fatet – rundt halvparten av hva den gjorde i starten av året. Et fall i etterspørselen på ti prosent, selv bare for en periode, vil mildt sagt være veldig, veldig mye.

– Når alle sitter hjemme og ingen tar hverken buss, båt eller fly er ikke etterspørselsfall på ti prosent så vanskelig å se for seg, sier Schieldrop.

– Oppskriften på en katastrofe

Som om ikke etterspørselssvikt var nok har Saudi-Arabia og Russland i praksis gått i politisk oljekrig. Russland nekter å gå med på ytterligere kutt i produksjonen for å stabilisere prisene. Saudi-Arabia har svart med å øke produksjonen kraftig og selge olje til dumpingpriser. Russland og andre Opec-land er ventet å følge etter.

Kort fortalt: Det brukes mye mindre olje, men det produserer mye mer.

– Det er et motsetningsforhold man aldri har sett maken til når det gjelder overskudd. Oljemarkedet er et ekstremt fysisk marked. Overskuddet skal lagres på et skip eller på et eller annet stort oljelager og det har en øvre makskapasitet. Forbrukerne er ikke sensitive i det hele tatt med hensyn til å konsumere fordi prisene faller, så det er oppskriften på en katastrofe når det gjelder å dytte prisen videre ned, sier Schieldrop.

– Er det absolutt overskudd er det bare en vei for prisene å gå, sier han.

To ting kan redde prisen

At etterspørselen etter olje plutselig tar seg kraftig opp er lite sannsynlig gitt utviklingen i spredningen av koronaviruset. I en kommentar fredag påpeker Schieldrop at det nå kun er to ting som kan redde oljeprisen fra å falle ned mot 20 dollar fatet.

Det ene er en enighet mellom Opec med Saudi-Arabia i spissen og Russland.

Neste tirsdag var det planlagt et komitémøte i oljekartellet Opec hvor det var håp om at partene skulle komme til en konklusjon om hvordan markedsbalansen ser ut.

Ifølge Bloomberg vil Saudi-Arabia ikke delta på møtet.

Slik skapte de Saudi Aramco, det mest lønnsomme selskapet i verden
Saudi Aramco har lange røtter og er det mest lønnsomme selskapet i verden.
01:04
Publisert:

– Med mindre det tas radikale tiltak av Opec+ vil oljeprisene trolig bli knust lavere av brutale krefter fra en veldig stor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i månedene fremover, sier Schieldrop.

Den andre muligheten er militære angrep, eller enda verre, krig i Midtøsten. Det kan føre til tap av produksjon som vil løfte oljeprisen. Torsdag angrep USA iranskstøttede styrker i Irak som et motsvar på angrep dagen før.

– Et tap av Iraks produksjon på 4,7 millioner fat per dag vil selvsagt bidra til å balansere det globale oljemarkedet. Men det virker ikke som om selv det ville vært nok akkurat nå, sier analytikeren.

DNB Markets: Vil skvise russisk olje

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets skriver fredag at Saudi-Arabia nå prøver å skvise russisk olje ut av Russlands viktigste markeder. Han skriver at minst tre asiatiske raffinerier ikke klarte å sikre ytterligere oljefat fra Saudi-Arabia ettersom Saudi-Arabia heller prioriterte å selge til aktører som vanligvis kjøper russisk Ural-olje.

Helge André Martinsen.
Helge André Martinsen. (Foto: Javad Parsa)

For eksempel vil franske Total, en stor kjøper av Ural-olje i Europa, øke inntaket med 600.000-700.000 fat per dag i april.

– Det ser ut som Saudi-Arabia er veldig fokusert på å la Russland betale for beslutningen om å snu ryggen til Saudi-Arabia og større produksjonskutt på Opec-møtet 6. mars, skriver Martinsen.

– En aggressiv konflikt mellom Saudi-Arabia og Russland passer ikke godt sammen med et massivt overproduserende oljemarked, skriver han.

Bjarne Schieldrop i SEB sier det samtidig er viktig å huske på at Russland har gitt tydelig beskjed om at Opec+ ikke er opphørt og at landet fortsatt er i samarbeid med Opec.

– Hvis tingenes tilstand blir slik at det er påkrevet og er grunnlag for det, vil de kunne agere hurtig. Man må ikke glemme at det kan komme en reaktivitet på et eller annet tidspunkt, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.