Prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, stiger onsdag rett under én prosent til rundt 42 dollar fatet. Der vil den i snitt ligge ut året, ifølge Nadia Wiggen i Pareto Securities.

I en fersk analyse har oljeanalytikeren høynet meglerhusets prisanslag på oljeprisen fra 32 dollar fatet til 42 dollar fatet i år.

«Usannsynlig»

Det kom som julekvelden på kjerringa da oljeprisen i mars falt 27 prosent over natten etter at samarbeidet mellom oljekartellet Opec og storprodusent Russland kollapset samtidig som det ble stadig tydeligere at koronaviruset kom til å knekke ryggen på oljeetterspørselen.

Halvannen måned senere handlet oljeprisen under 20 dollar fatet, mens det ble snakket om at prisen oljeprodusentene faktisk oppnådde lå nærmere ti dollar fatet.

Wiggen tror ikke det samme vil skje igjen.

«Vi anser sannsynligheten for en oljepriskollaps av samme størrelse usannsynlig, til tross for allerede høye oljelagre», skriver hun i analysen.

Fire grunner

Det er det ifølge Wiggen fire grunner til:

  1. Markedet er mer oppmerksom på effekten nedstengning har på oljeetterspørselen og den potensielle risikoen det utgjør for lagringskapasiteten.
  2. Opec og deres samarbeidende oljeproduserende land er bedre forberedt til å kutte i produksjonen.
  3. Det er mindre sannsynlig at myndighetene i ulike land vil innføre like altomfattende og langvarige restriksjoner som ble gjort under den første bølgen av koronasmitte.
  4. En eventuell ny bølge av smitte vil treffe geografiske områder ulikt slik at effekten på etterspørsel vil bli mer isolert, mens andre områder vil oppleve økt etterspørsel.

For 2021 fastholdes oljeprisanslaget på 50 dollar fatet, mens det i 2022 økes til 60 dollar fatet fra tidligere 56 dollar fatet.

Dramatisk vår for amerikansk lettolje

Også for den amerikanske lettoljen med levering neste måned (WTI Crude 1. posisjon), har oppgangen vært markant.

Som kjent stupte prisen for WTI under null for første gang i historien i slutten april, rett før mai-kontrakten skulle gjøres opp. Det som skjedde var at mange tradere desperat prøvde å bli kvitt forpliktelsen til å fysisk måtte møte opp for å ta imot oljen.

Siden den gang har imidlertid fatprisen for den amerikanske oljen hentet seg kraftig inn. Onsdag kveld handles WTI 1. posisjon til 39,79 dollar, som tilsvarer en oppgang på over 200 prosent siden slutten av april.

Helge Andre Martinsen oljeanalytiker i DNB Markets tror at amerikansk oljeproduksjon kommer til å ta seg opp på kort sikt.
Helge Andre Martinsen oljeanalytiker i DNB Markets tror at amerikansk oljeproduksjon kommer til å ta seg opp på kort sikt. (Foto: Javad Parsa)

Tror på kortsiktig oppgang i produksjonen

Ferske tall fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, viste onsdag at råoljelagrene falt med 7,2 millioner fat forrige uke, mot ventet 0,7 millioner fat.

Samtidig registrerer oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets at amerikansk oljeproduksjon i april opplevde den første nedgangen siden samme måned i 2017, målt på årsbasis.

Til sammen ble det produsert 12,06 millioner fat per dag i april, en nedgang på 62.000 fat per dag.

«Det er veldig viktig å notere at den skarpe nedgangen i amerikansk oljeproduksjon i april skyldes produksjonskutt, og ikke det lavere aktivitetsnivået», skriver Martinsen i rapporten.

Han tror at produksjonen i USA kommer til å ta seg opp på kort sikt.

«Den nylige oljeprisoppgangen har oppmuntret til å reversere noen av kuttene, og fremover tror vi at den økonomiske nedstengningen i USA vil lettes på i juni frem til august. Imidlertid vil den økte produksjonen på kort sikt bare være midlertidig, ettersom det lave aktivitetsnivået vil presse oljeproduksjonen mot nedgang når det meste av kuttene reverseres», skriver analytikeren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.