Et fat av nordsjøoljen brent handles tirsdag morgen for 65,65 dollar.

Dermed er oljeprisen på sitt høyeste nivå siden 25. mai 2015.

Årsaken er at Forties-rørledningen på britisk sokkel i Nordsjøen er blitt stengt ned etter at det ble funnet en sprekk i den. Lenge lå oljeprisen helt flatt, før den et par timer etter midnatt rykket oppover.

Stengt i to uker

Forties-rørledningen er en av verdens viktigste oljerørledninger. Gjennom den blir det fraktet nær en halv million fat olje om dagen fra mer enn 80 oljefelt i Nordsjøen til et anlegg i Skottland. Det utgjør nærmere 40 prosent av oljen som går fra Nordsjøen til Storbritannia.

Ifølge Ineos, som er operatøren av rørledningen, kommer den til å være stengt i et par uker fremover.

Rutinemessig vedlikehold er vanlig kost for operatørene som drifter oljerørledningene, men det er ikke ofte man finner sprekker som den man har funnet på Forties, skriver Bloomberg News, som også skriver at Ineos kjøpte rørledningen av BP 31. oktober i år.

Det var en liten lekkasje på røret som gjorde at Ineos' arbeidere oppdaget sprekken. Det skal ha blitt oppdaget tidlig forrige uke, og skal ikke ha forårsaket noen skader på miljøet.

Kan passere 67 dollar

Ifølge CNBC var det ventet at Ineos ville fortsette driften på rørledningen mens de fikset den, men i reduserte mengder.

– Til tross for at trykket er redusert, har sprekken utvidet seg og som en konsekvens av det har ulykkesgruppen bestemt at en kontrollert stenging av rørledningen er den sikreste måten å fortsette på, skriver Ineos i en pressemelding.

– Hvis markedet får vite noe om hvor lang tid det kommer til å ta å fikse rørledningen, så vil det fjerne noe av usikkerheten og redusere risikopremiene. De relativt høye oljelagrene vi har vil antageligvis stanse ethvert prisrally vi får fra nå, sier oljeanalytiker Ric Spooner i CMC Markets, til Bloomberg News.

Ifølge analytiker og en av grunnleggerne av hedgefondet Again Capital, John Kilduff, kan oljeprisen passere 67 dollar fatet som følge av rørtrøbbelet.

– Det er mye olje. Det gir mening, sier han til CNBC. (Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Avkristnet klassiker
Det gikk greit å fjerne tyvaktige romfolk fra "Reisen til julestjernen". Det ble tyngre da Jesusbarnet falt for sensuren.
01:20
Publisert: