Oljeprisen fortsetter å svekke seg i kjølvannet av handelskonflikten mellom USA og Kina, som nå har pågått i snart ett år. Det var også i selvsamme klima at oljeprisen nådde en årstopp på nær 75 dollar fatet så sent som i april. Siden har oljeprisen falt over 20 prosent, til dagens nivå på godt under 60 dollar fatet.

Handelskonflikten har imidlertid beveget seg fra trusler om økte tolltariffer og gjenytelser til å ramme valutamarkedet med full tyngde.

USA-president Donald Trumps varsel om å innføre toll også på den gjenværende delen av kinesisk import, varer for 300 milliarder dollar, bidro denne uken til å senke kinesisk valuta, som igjen spredte frykt og svekkelser i nær alle valutamarkeder.

«Bear market»

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets påpeker at oljeprisen nå har kommet inn i et pessimistisk marked (på engelsk «bear market»).

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets
Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets (Foto: Javad Parsa)

«Tross økt risikovilje og positive aksjemarkeder i går, var det ingen som benyttet fallet i oljeprisen til å kjøpe seg opp. Nordsjøoljeprisen er nå ned over 20 prosent siden toppen i april, og faller nå inn i det som defineres som et bear market», skriver Martinsen i en oppdatering onsdag.

Doble bekymringer

Handelskonflikten mellom USA og Kina rammer oljeprisen på to fronter.

I tillegg til bekymring for at veksten i verdensøkonomien skal bremse opp og gi lavere oljeetterspørsel, øker nå frykten for at oljeetterspørselen i fremvoksende markeder vil bli lavere ettersom lokal valuta er svekket og de energirelaterte kostnadene øker, påpeker oljeanalytikeren.

«Den eskalerende handelskrigen mellom USA og Kina har den siste uken fått betydelig innvirkning på fremvoksende markeders valuta, med betydelig svekkelse», skriver Martinsen.

«Avgrunn ned til 50-dollar»

Han støttes av råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB, som mener oljeprisen nå har brutt det han kaller «den tekniske avgrunnen». I praksis vil det si at det ikke finnes teknisk støtte før 50 dollar fatet.

«Denne undergrunnen eller mangelen på teknisk støtte under 59,74 dollar har vært høyt på radaren for mange kunder lenge. Nå har vi brutt under det nivået med en åpen avgrunn ned til 50-dollarlinjen», skriver Schieldrop i en oppdatering onsdag.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB (Foto: Gorm K. Gaare)

Han heller kaldt vann i blodårene på eventuelle optimistiske oljeprodusenter.

«Oljeprodusentene kan bare be for at stramme fundamentale forhold og fortsatt nedgang i amerikanske råoljelagre vil redde dem, men for øyeblikket later den pessimistiske (bearish) og forverrende globale makrosituasjonen til å ha overtaket, som skyves lavere og lavere», skriver han.

Trenger tilbudssjokk

Schieldrop minner om at oljeprisen også var på dagens nivåer tidlig i januar, med et overfylt spotmarked og optimistiske utsikter. Det er annerledes nå, med et stramt spotmarked og svake fremtidskurver, påpeker Shieldrop.

«Siden markedet er svært pessimistisk til den fremtidige makrosituasjonen og fremtidig oljeetterspørsel, har dette skjøvet hele forparten av råoljekurven lavere», skriver han.

Utviklingen i oljeprisen for utsatt levering de siste 12 månedene.
Utviklingen i oljeprisen for utsatt levering de siste 12 månedene. (Foto: Grafikk: DN/Infront)

Analysesjefen tror ikke utsiktene vil endre seg med mindre man får et plutselig produksjonsbortfall, som kan tvinge langtidskontraktene opp, eller et makrosentiment som går fra negativt (bearish) til positivt (bullish).

«En delvis eller full stans av oljeflyten ut av Hormuzstredet ville være en bullish tilbudshendelse som utvilsomt ville drive de fremste kontraktene vil himmels. En hel eller delvis løsning på den pågående handelskrigen mellom USA og Kina ville definitivt være en positiv dreining fra makroperspektiv», konkluderer SEB-analytikeren.

EIA nedjusterer

Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, nedjusterte tirsdag fjerdekvartalsanslagene sine for Brent-prisen til 65 dollar fra tidligere 67 dollar per fat. EIA gjør samme nedjustering og venter samme nivå også for hele 2020.

Tirsdag kveld ble det kjent at de amerikanske råoljelagrene i USA falt med 3,4 millioner fat i forrige uke. Det fremgår av en undersøkelse fra American Petroleum Institute (API), som er USAs største bransjeorganisasjon for petroleumsindustrien, ifølge TDN Direkt.

Det er ventet at de amerikanske råoljelagrene vil falle med 2,8 millioner fat når de offisielle lagertallene fra amerikanske myndigheter kommer onsdag ettermiddag, ifølge Reuters-konsensus.

Bensinlagrene falt med 1,1 millioner fat, mens destillatlagrene steg med 1,2 millioner fat i forrige uke, ifølge API.

Nordsjøoljeprisen Brent for levering i oktober (1. posisjon) er sist omsatt for 58,99 dollar fatet onsdag, etter å ha sluttet til 58,94 dollar foregående handelsdag.

Til sammenligning ble Brent-kontrakten handlet for 60,16 dollar per fat da Oslo Børs stengte tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.