Fredag kveld er det et markant fall i oljeprisen. Ett fat nordsjøolje (brent spot) er ned seks prosent, og handles til rundt 25 dollar fatet. Ikke siden tidlig på 2000-tallet har fatprisen for brent spot vært på så lave nivåer.

Fallet fredag kom etter at statssekretær i det russiske energidepartementet Pavel Sorokin uttalte til RBC TV at Opec-planer om å gire opp oljeproduksjonen har ført til et ytterligere prisfall, skrev nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået ble han sitert på at «Saudi-Arabia tilbyr sin olje til rabatt for å øke sin markedsandel».

Som kjent har det pågått det som er blitt omtalt som en priskrig på olje, etter at Russland under sist Opec+-møte ikke ville forplikte seg til å være med på ytterligere produksjonskutt. Saudi-Arabia svarte med å overøse markedet med olje, og økte produksjonen med nesten 20 prosent.

Forrige uke ble det klart at USA vurderer sanksjoner mot Russland og press på Saudi-Arabia for å få prisen opp.

Oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities er ikke overrasket over kommentarene fra Sorokin, og sier at forholdet mellom Saudi-Arabia og Russlands ledere, Mohammad bin Salman og Vladimir Putin, er nesten helt ødelagt.

Hun kaller situasjonen for et etterspørselssjokk.

– Vi tror ikke Russland kommer til å gi etter for kravene, og kutte i sin produksjon. Det er større sannsynlighet for at USA blir tvunget til å kutte på grunn av lav oljepris, sier Wiggen.

– Derfor tror vi på en gjennomsnittspris på 18 dollar fatet i andre kvartal, legger hun til.

«En politisk kamp»

For å illustrere akkurat hvor dårlig forholdet mellom de to statslederne er, viser Wiggen til at de under det nylige G20-møtet ikke engang møttes for å snakke om olje.

– Det er personlig mellom dem, det er en politisk kamp.

Hun sier at Saudi-Arabias statlige oljeselskap Saudi Aramco ikke klarer å selge unna all oljen som nå produseres i landet.

– Vi tror Saudi-Arabia har store lagre med olje utenfor den kinesiske kysten, som allerede er blitt sendt over. Dette er olje som vil bli tilbudt til markedet i april og mai, men det er faktisk manglende etterspørsel etter denne oljen, forklarer hun.

Slik skapte de Saudi Aramco
Saudi Aramco har lange røtter og hadde et overskudd på 111 milliarder amerikanske dollar i 2018.
01:04
Publisert:

Videre sier Wiggen at prispresset man nå ser vil føre til at også USA kommer til å kutte produksjonen med én million fat, sammenlignet med fjerde kvartal i fjor. Dermed kommer også Saudi-Arabia til å kapitulere i det som er blitt omtalt som en priskrig.

– Det er ikke bare skiferolje, men også vanlig olje som blir påvirket, siden prisen er så svak. Lavere amerikansk produksjon vil sette USA i en sterkere posisjon for å tvinge Saudi-Arabia til å kutte, noe som sannsynligvis også vil føre til at de andre Gulf-landene, som Kuwait, kutter.

Ville ikke gå med på kutt

Bakgrunnen for kranglingen mellom Russland og Opec-kartellet, der Saudi-Arabia er den uoffisielle lederen, stammer fra sist Opec+-møte tidligere i år, da Russland ikke ville forplikte seg til å kutte ytterligere i sin oljeproduksjon.

Det har igjen bidratt til at amerikanske produsenter av skiferolje kan presses ut av markedet. Lobbyister har derfor på vegne av amerikanske selskaper arbeidet på spreng for å få ned produksjonen den siste tiden.

Opec er oljekartellet hvor flere av verdens største oljeprodusenter skal samarbeide om å stabilisere markedet. Opec+ er betegnelsen for land som Russland, som ikke er medlem, men som tidligere har sluttet seg til avtaler om kutt.

Siden det har oljeprisen stupt. Fatprisen for nordsjøolje er ned mer enn 50 prosent siden slutten av februar, samtidig som koronavirusutbruddet også har bidratt til betydelig lavere etterspørsel.

Opec inngikk sent i 2017 et samarbeid om produksjonsbegrensninger med Russland. Samarbeidet, ofte kalt Opec+, holdt helt frem til rett før helgen 6. til 8. mars.

Neste Opec-møte finner sted i juni i Wien i Østerrike. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.