Oljeprisen fortsetter å stige tirsdag morgen, og er opp 1,5 prosent for dagen til 36,0 dollar fatet. Det kraftige oljeprisfallet som forrige uke ble utløst av at Kina droppet sine økonomiske vekstmål, er dermed tatt igjen.
Siden bunnen 21. april har oljeprisen steget hele 85 prosent.
Nadia Wiggen, oljeanalytiker i Pareto Securities, er overrasket over utviklingen.
– Det som har overrasket meg er hvor raskt produksjonskuttene er blitt implementert. Det er spesielt de amerikanske skiferoljeprodusentene som har overrasket meg, sier Wiggen.
Hun er ikke alene om å bli overrasket. For en måned siden ventet de færreste at hverken USA eller Opec skulle kutte oljeproduksjonen så mye som de nå har gjort.
Negative priser
Saudi-Arabia, Russland og resten av Opec+ ble enige om å kutte produksjonen med 9,7 millioner fat om dagen fra og med mai. Da nyheten om produksjonskuttene til Opec kom i april, fortsatte oljeprisen å falle.
Oljelagrene i USA fylte seg opp, og på det verste ble maikontrakten for amerikansk skiferolje handlet til negative priser da spekulanter ble villige til å betale for å unngå å sitte igjen med olje.
Det bidro til å sette fart på produksjonskuttene i USA, mener Wiggen.
Etterspørselen etter olje er fremdeles svak, selv om store deler av verden er i ferd med åpne opp igjen.
– På etterspørselssiden er det annerledes. Vi ser bedring i Europa, men USA har langt igjen. Veitrafikken er mye lavere enn normalt, og oljeetterspørselen er fremdeles lav, sier Wiggen.
Det internasjonale energibyrået (IEA) har også kommet med et svakt bedre anslag for oljeetterspørsel enn tidligere estimert. Nå ser IEA et fall i oljeetterspørselen på 8,6 millioner fat i 2020.
Har begynt å selge
I og med at Asia ble rammet først av koronaviruset, er det naturlig at også de åpner først opp igjen.
– Vi har sett en økning i etterspørselen etter olje i Asia, ledet av Kina og Japan. For å være ærlig, er det for lite olje tilgjengelig i Asia nå. Opec-landene eksporterer så lite at det ikke er nok olje å kjøpe, sier oljeanalytikeren.
Dette gjør at de asiatiske landene kjøper olje fra USA og Canada.
– Dette vil fortsette å trekke lagrene i USA, sier Wiggen.
En rekke aktører har kjøpt eller leid tankskip for å lagre olje, med hensikt å selge når prisene har gått opp igjen. Dette har sendt tankratene til himmels, og har skapt børsfest for flere tankaksjer på blant annet Oslo Børs.
– Det er fremdeles olje tilgjengelig på flytende lagre, men spekulantene har nå begynt å selge denne oljen, sier Wiggen.
Frykter prisen fortsetter opp
Wiggen spår et balansert oljemarked i tredje kvartal i år med oljepriser på rundt 35 dollar fatet.
Nå frykter hun at oljeprisen har steget så mye at en del av produksjonskuttene vil bli reversert.
– Jeg frykter at oljeprisen fortsetter å stige, slik at prisen på amerikansk lettolje kommer over 35 dollar fatet. Da frykter jeg at ikke alle produksjonskuttene som skulle bli innført i USA frem til september kommer til å bli implementert.
Prisen for amerikansk lettolje ligger normalt noe under prisen for nordsjøolje, og ligger tirsdag formiddag på 34,2 dollar fatet.
– Når prisen for amerikansk lettolje ligger på mellom 30 og 35 dollar fatet, begynner produksjonen å komme tilbake igjen, sier hun.
Hun tror oljeprisen må over 40 dollar for at Opec-land skal reversere noe av sine kutt, og det tror hun ikke vil skje med det første.
– Likevel vil Russland trolig begynne å jukse etter den russiske regjeringens uttalelse denne uken om at de ikke vil straffe produsenter som ikke etterfølger kuttene, sier Wiggen.
Spådde prisoppgang
Helge André Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets, skrev i begynnelsen av mai en rapport der han spådde at oljemarkedet ville snu i løpet av sommeren og at det ville være et underskudd av olje allerede i august.
Derfor spådde Martinsen at oljeprisen ville stige til 35 dollar fatet i tredje kvartal og 43 dollar i fjerde kvartal.
I tirsdagens rapport viser han også til en uttalelse fra IEA-sjefen Fatih Birol om at global oljeetterspørsel vil komme til å stige til nye rekordnivåer, blant annet på grunn av lave oljepriser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.