Under helgens G20-møte i Argentina ble de to oljenasjonene Russland og Saudi-Arabia enige om å forlenge produksjonskuttene sine inn i 2019 for å hindre at oljeprisen krasjer.

Følg oljeprisen på DN Investor!

Selv om de to landene ikke formelt ble enige om at de vil innføre ytterligere kutt for å stanse de seneste fallet i oljeprisen blir det ifølge Bloomberg sett på som at døren er åpnet for at kuttene blir offentliggjort på torsdagens møte i oljekartellet Opec.

Oljeprisen stiger kraftig på nyhetene fra G20 og er mandag morgen opp over fem prosent til 62,33 dollar fatet.

Kanadisk provins blir med

Delegater fra andre Opec-land som også deltok på G20-møtet skal ha sagt at de er blitt gitt politiske velsignelse av deres ledere for en ny avtale, men at det gjenstår mye arbeid, blant annet størrelsen på et eventuelt kutt i produksjonen.

– Det foreligger ingen endelig beslutning om volumer, men vi vil gjøre det sammen med Saudi-Arabia, sa Russlands president Vladimir Putin om å forlenge kuttene, ifølge Bloomberg.

– Og uansett hva tallet vil være basert på denne felles beslutningen, ble vi enige om at vi vil overvåke markedssituasjonen og handle kjapt, sa han.

Samtidig skal Canadas største oljeproduserende provins, Alberta, ha bestemt seg for å gjøre et kutt i oljeproduksjonen «uten sidestykke». Provinsen vil kutte med 325.000 fat om dagen, og har bidratt til å skyte ekstra fart i oljeprisen mandag.

Våpenhvile bra for oljeprisen

Samtidig hjelper helgens viktigste G20-nyhet også godt på for oljeprisen.

USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping kom til enighet om en våpenhvil i handelskrigen. Det viktigste som har skjedd er at Trumps plan om å øke straffetollen på produkter verd 200 milliarder dollar fra 10 til 25 prosent fra nyåret ble utsatt i 90 dager.

Samtidig som høyere oljeproduksjon har løftet oljeprisen har også usikkerhet rundt etterspørsel bidratt med sin del. Handelskrigen har skapt bange anelser for utsiktene for verdensøkonomien. Alt annet like vil en handelskrig bremse opp verdensøkonomien, som igjen gir lavere etterspørsel fra landene – også etter olje.

Når våpenhvilen nå er på plass er ikke oljeetterspørselen like truet, hvilket er gode nyheter for oljeprisen.

Verdt å merke seg er at Kina og USA har to vidt forskjellige oppfatninger om hva de ble enige om.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske julekalender | Luke 3: Julefylla har skylda
Da George Washington vant juleslaget i Trenton
01:33
Publisert: