Oljeprisen har falt 24 prosent hittil i år og faller fredag ytterligere to prosent til rundt 50 dollar fatet. Det er den laveste oljeprisen siden juli 2017.

Prisene på nærmest alle råvarer har falt markant de siste ukene som følge av at koronaviruset har skapt fullstendig stillstand i deler av verdens neste største økonomi Kina.

Slik kjemper flyselskapene mot viruset
Koronaviruset gir flyselskapene helt nye rutiner for vask, rens og gjenbruk.
00:42
Publisert:

– Inntjeningen til oljeselskapene kommer til å bli forferdelig dårlig. Man ser aktivitetsnivået raser, regioner sperres ned og det er et par land i Asia som kan risikere å gå i teknisk resesjon, sier Trond Omdal.

Han har tidligere vært oljeanalytiker i Arctic Securities, Pareto og Fearnley, og har nylig begynt som porteføljeforvalter i Pensum Asset Management med seks milliarder under forvaltning.

– Et eller annet må gi etter

I takt med at oljeprisen faller har de store oljeselskapene fulgt etter. Hittil i år er Equinor-aksjen ned 18 prosent. Aker BP er ned 21 prosent. Lundin er ned 16 prosent.

Flere oljeselskap har forpliktet seg til å betale ut utbytte til aksjonærene, mens noen har satt i gang tilbakekjøp av aksjer og alle må investere. Da trenger de penger i kassen.

– Hvordan lever oljeselskapene med dagens oljepris?

Helge André Martinsen.
Helge André Martinsen. (Foto: Javad Parsa)

– De klarer å leve med det, men oljeselskapene økt utbytte og tilbakekjøp ganske kraftig de siste årene og det å finansiere dagens utbytter og tilbakekjøpsprogrammer er i alle fall veldig tøft på dagens oljenivå. Et eller annet må gi etter, sier oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Trond Omdal i Pensum tror på kutt i investeringene (capex) dersom man mener oljeprisen fremover skal ligge på 50 dollar som i dag.

– Du må i hvert fall opp på 60-tallet for de fleste selskapene for å være komfortable med det, sier han.

Han tror risikovillige investorer snart vil begynne å kjøpe oljeaksjer igjen nå som det er blitt så mye billigere, og anbefaler å prioritere selskaper med høy andel olje fremfor gass gitt de svake utsiktene i gassmarkedet.

– Uoversiktlig for å si det mildt

Hovedårsaken til oljeprisfallet tilskrives svakere etterspørsel fra Kina og omkringliggende land. Helge André Martinsen sier de vanligvis strir med å estimere etterspørselen på til dels dårlige data fra Asia og lang ledetid på data man får inn.

– Dagens situasjon er uoversiktlig for å si det mildt. Det man kan se på er hva raffineriene sier om å kutte gjennomstrømmingen av olje. Kinesiske raffinerier har kuttet gjennomstrømming med 2,5 millioner fat per dag, basert på våre estimater, noe som kan være en indikasjon på oljeetterspørselssvekkelsen i Kina alene, sier han.

Oljeanalytikeren mener er mulig stor risiko er at oljeetterspørselen svekker seg så mye at oljelagrene bygges betydelig opp i månedene som kommer og at man ender i en situasjon der man er bekymret for lagertilgjengeligheten.

– Hvis oljelagrene nærmer seg full utnyttelse kan vi et veldig stresset oljemarked. Dette er ikke vårt hovedscenario, men kan ikke utelukkes, sier han.

Ser gode nyheter

Oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities sier det er kommet gode nyheter på etterspørselsfronten og sikter til økt aktivitet i kinesiske raffinerier, samt at Russland har redusert sin produksjon i tråd med målene satt av Opec+.

Nadia Wiggen.
Nadia Wiggen. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Opec+ består av oljekartellet Opec, samt Russland.

– Likevel reagerer ikke markedet positivt. Det er press på Opec+, og en lavere oljepris vil trolig tvinge dem til ytterligere kutt neste uke. Men vi tviler på at kuttene vil være nok til å balansere oljemarkedet på kort sikt, sier hun.

Trond Omdal ser også at etterspørselen har tatt seg litt opp i Kina og tror oljeprisen når et gulv på høyt 40-tall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.