Birol advarer om at høyere oljepriser vil påføre den globale økonomien skade.

– Vi burde alle se den risikable situasjonen. Oljemarkedene går inn i den røde sonen. Vi må prøve å støtte markedene sammen fordi det kan være dårlig nytt for forbrukerne. For importørene i dag, men jeg tror det også kan være dårlig nytt for produsentene i morgen, sier han i et intervju med Bloomberg.

Oljeprisen stiger

Oljeprisen stiger 1,18 prosent tirsdag formiddag til 84,74 dollar fatet.

Birol ber nå oljekartellet Opec og andre store oljeprodusenter om å skru opp oljeproduksjonen for å gi markedet mer olje slik at prisene ikke løper løpsk.

Opecs desidert største medlem er Saudi-Arabia. Landets energiminister Khalid Falih forsikret i helgen om at de vil dekke opp for all den oljen som eventuelt forsvinner fra Iran når amerikanske sanksjoner mot landet slår inn i starten av november. Saudi-Arabia har fortsatt en del reservekapasitet og kan dermed skru opp produksjonen, men spørsmålet mange stiller seg er om det er nok dersom et av de andre Opec-landene skulle falle ifra.

Kan bli «veldig, veldig utfordrende»

IEA gir råd til de fleste store land rundt energipolitikk. Forrige uke sa byrået at stigende oljepriser kan påvirke etterspørselen i noen av verdens raskest voksende land med mindre oljeprodusentene tar grep for å øke produksjonen. Fatih Birol tok godt imot Saudi-Arabias forsikring om produksjonsøkning, men IEA-sjefen tror likevel markedet blir stramt fremover.

– Om det ikke er noen store bevegelser fra store produsenter vil fjerde kvartal i år bli veldig, veldig utfordrende, sier han til Bloomberg.

– Vi trenger virkelig mer olje

Birols advarsel kommer etter at oljeprisen har steget 20 prosent siden august etter at Opec ikke har klart å fylle opp for bortfall av oljeleveranser fra andre medlemmer av kartellet. Eksporten fra Iran har falt mer enn mange hadde sett for seg på forhånd fordi mange land har stoppet import av olje fra landet i frykt for annenhåndssanksjoner fra USA. Produksjonen fra Venezuela bare fortsetter å dale som følge av den forferdelige økonomiske, humanitære og politiske krisen i landet.

– Etterspørselen er veldig sterk og vi har mistet store mengder olje fra Venezuela, og også Iran går ned. Dyr energi er kommet tilbake på et dårlig tidspunkt når den globale økonomien mister momentum. Vi trenger virkelig mer olje, sier Birol til Bloomberg.

Kan blir 100 dollar fatet

Flere markedsaktører, både tradere og analytikere, har pekt på at det er langt fra utenkelig at oljeprisen kan komme til å passere 100 dollar fatet i år. Mange av Opecs oljeprodusenter pumper allerede så mye olje som de kan.

Sjefoljestrateg Helima Croft i RBC.
Sjefoljestrateg Helima Croft i RBC. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Hvis det kommer nok et avbrudd fra en produsent eller økt spenning i Midtøsten, ser vi rett ned på 100 dollar fatet, sa sjefoljestrateg Helima Croft i RBC til Wall Street Journal forrige uke.

Det er spesielt fem land man mener har ustabil oljeproduksjon: Libya, Nigeria, Venezuela, Irak og Iran. Skulle Libya eller Nigeria plutselig falle fra, kan det slå hardt ut på oljeprisen. I tillegg blir det stilt spørsmål til Opecs evne til å pumpe olje kjapt ut i markedet selv når det faktisk har reservekapasitet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette betyr statsbudsjettet for privatøkonomien din
DN-kommentator Anita Hoemsnes oppsummerer regjeringens budsjettforslag for 2019.
02:12
Publisert: