– Oljemarkedet i 2019 kommer til å bli dominert av et bratt fall i iransk oljeproduksjon og veldig lav reservekapasitet fra Opec, sier DNB Markets' nye oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i sin ferske rapport for oljemarkedet.

I hans første prisanslag for meglerhuset tror han på en oljepris på 83 dollar fatet neste år, opp fra det tidligere anslaget på 68 dollar fatet, som hans forgjenger Torbjørn Kjus sto bak.

«Veldig sårbart» oljemarked

Martinsen tror at iransk oljeproduksjon skal falle så mye som 1,5 millioner fat om dagen og at reservekapasiteten til oljekartellet Opec kommer til å falle til rekordlave 1,2 millioner fat om dagen. Oljeeksporten fra Iran har allerede falt kraftig som følge av sanksjonene fra USA. Martinsen mener i likhet med mange andre analytikere at oljemarkedet nå er veldig sårbart for brudd i tilbudet av olje og at risikoen for en høyere oljepris er større en risikoen for en lavere oljepris.

– I tillegg kan den høye utnyttelsen (98-99 prosent) av den globale tilbudskapasiteten fort resultere i større svingninger i oljeprisen ettersom vi kommer til å være veldig sårbare for plutselige tilbudsforstyrrelser og høy geopolitiske risiko, sier Martinsen, som peker på Venezuela, Libya, Nigeria og Irak som de største oljeprodusentene som typisk plutselig kan miste produksjon.

Venter dragkamp

For 2020 og 2021 holder Martinsen og DNB Markets oljeprisprognosen uendret på henholdsvis 80 dollar fatet og 76 dollar fatet.

Oljeprisen handles tirsdag til 79 dollar fatet.

I 2020 forventer Martinsen å se en dragkamp mellom to sterke krefter.

– Vi forventer at vekst i amerikansk oljeproduksjon kommer til å akselerere igjen i 2020 når problemene med eksportkapasiteten fra Permian er løst, mens «IMO 2020 bunker spec-endringen» burde øke raffinerienes appetitt for søt råolje, slik som nordsjøolje, sier han.

IMO 2020 er nye miljøkrav som trer i kraft i 2020. Da har den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) bestemt at svovelutslipp fra skip skal reduseres kraftig. Enten skifter man ut oljen man bruker eller så må man installere eksosrenseanlegg som kan håndtere brenning av bunkersolje.

Optimistisk

Videre skriver Martinsen at meglerhuset har tro på oppgang i 2021 sett fra et tilbudsperspektiv. Han mener et lavt antall investeringsbeslutninger i perioden 2014 til 2017 vil ha en betydelig innvirkning på produksjonen. Men ettersom makrogjengen i DNB Markets forventer en oppbremsing i global vekst i bruttonasjonalprodukt i 2021 har Martinsen valgt å la anslaget være uendret på 76 dollar fatet. Lav global økonomisk vekst tilsier lavere etterspørsel etter olje.

Martinsen skriver at de tilhører «bullish camp» sammenlignet med snittet av resten av analytikerne. Med uttrykket bullish mener han at de er blant dem som har det mest optimistiske oljeprisanslaget.

DNB Markets ligger henholdsvis seks, syv og syv dollar per fat høyere enn konsensus de neste tre årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den største lottogevinsten i USAs historie deles ut i dag
—Det skaper en følelse av samhold og vennskap.
01:03
Publisert: