Prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, faller mandag 4,70 prosent. Etter solid oppgang de to siste månedene faller oljeprisen nå igjen under 50 dollar fatet.

Det skjer etter at det er blitt oppdaget en ny variant av koronaviruset i Storbritannia. Den muterte varianten kan være opptil 70 prosent mer smittsom enn den varianten verden har levd med i snart ett år.

Direkteflyvninger stanset

– Risikoen hvis vi får et mer smittsomt virus er at lockdown må håndteres enda hardere, sier oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Han sier oljekonsumet vil falle mye mer dersom vi må tilbake til slik det var i mars og april med betydelige endringer i hvordan vi beveger oss og brudd i logistikken

– Hvis det holder seg i noen land i Europa slår det ikke så enormt ut på oljeetterspørselen, men hvis viruset med smittsomhetstakten som er indikert sprer seg videre, så øker risikoen for en bredere global lockdown. Det vil bli ekstremt tøft fordi Opec+ har lettet på produksjonskuttene, og er i modus for å slippe ytterligere opp på produksjonen. Det å bli tvunget til å gjøre dypere kutt igjen sitter nok langt inne for dem, sier han.

Mange land, deriblant Norge, har nylig stanset alle direkteflyvninger til Storbritannia. I Norge gjelder tiltakene i første omgang for to døgn, men kan forlenges.

DNTV | Helse- og omsorgsminister Bent Høie om ny virusvariant fra Storbritannia.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie er tilgjengelig for pressen i forbindelse med ny virusvariant fra Storbritannia.
10:16
Publisert:

– Veldig vaksinedrevet

Martinsen i DNB Markets sier man skal huske på at oljeprisen ligger på 49 dollar fatet, mens den senest i oktober var under 40 dollar fatet. Altså er oljeprisen fortsatt høyt over det nivået den var på for under to måneder siden.

– Det vi skal huske er at oljeprisrally er kommet på tross av at det fundamentale har sett litt svakere ut. Etterspørselen i Europa har svekket seg, mens Libya sin produksjon har kommet tilbake. Det har vært et veldig vaksinedrevet rally og hvis man begynner rikke på de forutsetningene kan man få en betydelig korreksjon, sier han.

Det kraftige oljeprisfallet trekker med seg Oslo Børs nedover. Hovedindeksen faller mer enn to prosent mandag. Oljeselskapet Equinor faller mer enn tre prosent, mens den noe mindre oljeprodusenten Aker BP faller rundt 5,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.