Prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, fortsetter å stige onsdag. Et fat koster nå 74,6 dollar fatet. Oljeprisen har ikke vært høyere på oktober 2018.

Og det kan gå enda høyere, ifølge topper i internasjonal storhandel.

Ser 100 dollar

Tirsdag var direktører fra de store oljetradinghusene Vitol, Glencore og Trafigura, sammen med Goldman Sachs, samlet til Financial Times sitt FT Commodities Global Summit. Der tok flere til ordet for at oljeprisen igjen kan stige til 100 dollar fatet – nivåer man ikke har sett siden før oljepriskrasjet i 2014.

Jeremy Weir, administrerende direktør i Singapore-baserte Trafigura, sier han er bekymret for manglende investeringer i ny produksjon fordi verden ennå ikke er klar til å ta det store steget over til fornybar energi.

– Jeg tror faktisk det er en mulighet for at oljeprisen kan komme opp i de tallene. Utfordringen for olje er ikke etterspørsel. Tilbudssiden er ganske bekymringsfull. Vi har gått fra 15 år med reserver til ti år. Vi har sett kapitalinvesteringer gå fra 400 milliarder dollar for fem år siden til bare 100 milliarder dollar. Det er en bekymring knyttet til tilbudssiden som jeg tror trolig vil drive prisene høyere, sa han på konferansen.

– Hvis du kutter tilbudet uten samtidig å adressere etterspørselen kan du få store prisforvridninger. Da er man kun en eller to hendelser unna en betydelig topp i oljeprisene, sa Alex Sanna i Glencore.

Også toppsjefen i Vitol mener 100 dollar fatet er en mulighet.

Bransjedata: Stort lagerfall

Oljeprisen har steget flere hundre prosent siden den bunnet ut i april i fjor. Da var etterspørselen skadeskutt som følge av koronapandemien samtidig som de to oljestormaktene Saudi-Arabia og Russland gikk inn i en kortvarig priskrig.

Siden har etterspørselen kommet seg. Flere økonomier åpner opp takket være vaksinasjonsprogrammer. Samtidig har oljeprodusentalliansen Opec og deres samarbeidende land holdt en forsiktig tilnærming til produksjonsøkning.

Denne uken viste ferske data fra det bransjefinansierte instituttet American Petroleum Institute at amerikanske oljelagre falt med 8,54 millioner fat forrige uke. Dersom tallene bekreftes av den amerikanske regjeringen senere onsdag vil det være det største enkeltfallet siden januar, skriver Bloomberg News. Lagrene for drivstoff og destillater har økt.

– Det har vært en direkte vei opp for olje i en måned nå, drevet av optimisme over økende forbruk ettersom global vaksinasjon virkelig fortsetter. Vi mener markedet vil ha et tilbudsunderskudd for resten av 2021 og at det kan toppe på 80 dollar før året er over, sier Howie Lee, økonom i Oversea-Chinese Banking, til Bloomberg.

Tror ikke toppen er nådd

Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie sa nylig i et intervju med DN at han tror global oljeetterspørsel sannsynligvis vil fortsette å vokse i ti år til, drevet av utviklingsland. I mellomtiden kan man få veldig høye priser, mente han.

– Jeg synes det ligger litt til rette for det. Argumentasjonen er at etterspørselen etter olje har vist seg å komme raskere tilbake etter pandemien enn det de aller fleste hadde trodd, og så tror jeg det kommer til å ta tid før dette energiskiftet får vesentlig negativ effekt på etterspørselen, sa analytikeren, som mente tilbudssiden var preget av tre ting:

  • Opec+, inklusive Russland, jobber bra sammen for å presse opp prisen.
  • De amerikanske skiferoljeprodusentene holder tilbake investeringene.
  • Klimakampen ser ut til å begrense de internasjonale oljeselskapenes investeringsvilje i oljeprosjekter.

Heller ikke han kunne utelukke at oljeprisen kan gå i 100 dollar i løpet av tre år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.