Oljeprisen faller 1,47 prosent torsdag kveld og handles nå til 62,50 dollar fatet.

Det er den laveste oljeprisen hittil i år.

Fra årsbeste til årsverste

Oljeprisen har falt 27 prosent siden den i startet av oktober var på et årsbeste på 86 dollar fatet. Dermed har den entret et såkalt «bear market», som er en betegnelse for når noe har falt 20 prosent fra siste topp.

Økt produksjon fra både Opec og USA, i tillegg til et mindre bortfall fra iransk oljeproduksjon enn ventet har gjort at oljemarkedet har beveget seg fra et underskudd av olje til et overskudd av olje.

USA har innført sanksjoner mot Iran og det var ventet kraftig fall i landets oljeeksport. USA har imidlertid gitt lettelser til enkelte land og eksporten har derfor ikke falt like mye som man trodde.

– Stor smell

Torsdag sa Saudi-Arabias energiminister Khalid Falih at landet produserer i overkant av 10,7 millioner fat om dagen, ifølge Bloomberg. Det blir sett på som et tegn på at Saudi-Arabia nå ligger på rekordhøy produksjon.

– Hvis vi ikke ser en justering i produksjonen i desember slik som Opec og deres allierte har sagt, så kommer vi til å få en skikkelig stor smell. Vi kommer til å få et overtilbud, sier råvaresjefstrateg Bart Melek i TD Securities til Bloomberg.

– Tusen takk til Saudi-Arabia

Etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som det spekuleres i om ble bestilt fra høyeste hold i kongedømmet, har Saudi-Arabia havnet i et politisk spill med USA der landet har lystret Donald Trumps ønsker om lavere oljepris.

De siste månedene har oljekartellet Opec, med Saudi-Arabia i spissen, skrudd opp oljeproduksjonen sin som betyr at det kommer mer olje i markedet, som gjør at prisene stiger. Nå har Opec imidlertid sagt at det vil kutte i produksjonen igjen for å drive oljeprisen oppover. Det vil ikke Donald Trump ha noe av. Det ga han klart uttrykk for i en Twitter-melding onsdag:

– Oljeprisen faller videre. Bra! Som et stort skattekutt for USA og for verden. Nyt det! 54 dollar, var akkurat 82 dollar. Tusen takk til Saudi-Arabia, men la oss gå lavere, skrev den amerikanske presidenten.

Det er dog usikkert om Trump sikter til prisen på nordsjøoljen eller amerikansk lettolje da nordsjøoljen ikke har vært nede i 54 dollar fatet og amerikansk lettolje ikke har vært oppe i 82 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Black Friday-tilbudet som får de unge til å gå bananas med pengene
Samme uskyldige lek mange vil huske fra 70-tallet. Bare at nå er det milliardindustri.
01:06
Publisert: