Hittil i år har oljeprisen steget rundt 13 prosent. Torsdag handles et fat nordsjøolje brent, som er en referansepris for oljehandel verden over, for drøyt 88 dollar. Oljeprisen er ikke blitt handlet på så høye nivåer på syv år.

Paul Harper, aksjestrateg i DNB Markets, påpekte i en twitter-melding onsdag at oljeprisen aldri har vært høyere målt i norske kroner.

– Hvis man ser på kronekursen mot dollar så varierer det en del over tid. Så sist gang oljeprisen var på tilsvarende nivåer var kronekursen mye sterkere, sier Harper og legger til:

– I 2008 hadde vi en oljepris opp på nesten 150 dollar fatet, men da var kronekursen mye sterkere. Da hadde man en kronekurs på så vidt over fem kroner per dollar. Nå er oljeprisen lavere enn på det nivået, men kronekursen er svakere og er på rundt 8,75 kroner per dollar.

Ender opp i Oljefondet

For Norge sin del betyr den høye oljeprisen at vi får mer kroner for oljen vi selger. Harper presiserer derimot at det ikke nødvendigvis betyr en større pengesekk.

– Det er positivt med tanke på at vi får mer kroner å kjøpe ting for, men mye av disse pengene ender opp i Oljefondet som så skal kjøpe aksjer i andre valutaer, sier Harper.

Han forklarer videre hvordan verdien på Oljefondet varierer med kronen.

– For Norge sin del blir situasjonen slik at hvis det går dårligere i norsk økonomi og kronen blir svekket så blir verdien av Oljefondet mer verdt i norske kroner, men blir økonomien sterkere og kronen styrker seg så blir verdien av Oljefondet mindre målt i norske kroner. Sånn sett gir valuta gir en slags hedge, sier han.

Videre forklarer Harper at den høye oljeprisen til en viss grad vil trekke rentene opp. Samtidig vil også inflasjonsraten bli trukket opp hvis vi har en stigende oljepris over tid.

Den høye oljeprisen vil derfor gå ut over vekstselskapene mener Harper. Fremtidig høyere renter er et dårlig tegn for vekstselskaper fordi disse selskapene ofte er priset på forhåpninger om fremtidig inntjening.

– Det er positivt for oljeselskaper, men negativt for vekstselskaper hvor høyere renter generelt er dårligere. Vi ser nå at vekstselskaper gjør det dårligere, mens for eksempel Aker BP og Equinor har hatt en sterk start på året, sier aksjestrategen.

Forventer økt oljepris

Nadia Wiggen, oljeanalytiker i Pareto Securities, venter at oljeprisen vil fortsette å stige frem til tilbudet utenfor Opec-landene begynner å ta seg opp igjen.

Oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities.
Oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities. (Foto: Aleksander Nordahl)

Oljemarkedet har gått inn i 2022 med et betydelig underskudd, skriver Wiggen i en rapport. Lagernivåene blant Opec-landene ligger lagt under femårsgjennomsnittet for 2015–2019.

Fredag varslet Kina og USA at de var enige om å frigjøre mer olje fra deres strategiske lagre for å forsyne markedet. Tilførselen vil skje ved kinesisk nyttår som er 1. februar. Hverken Kina eller USA er medlem i Opec, eller det utvidede kartellet Opec+.

Wiggen advarer samtidig om at disse forsyningene kommer fra landenes sikkerhetsnett som skal brukes ved forsyningsbrudd eller sjokk som følge av høyere etterspørsel. Dermed øker risikopremiene som vil støtte oppunder den høye oljeprisen.

I rapporten skriver Wiggen at det ventes at etterspørselen etter jetfuel, altså drivstoffet som brukes i fly, vil returnere innen forsommeren. Dette forutsetter at myndighetene verden over fortsetter å åpne opp samfunnet etter nedstigningene som kom sist på grunn av omikronvarianten.

Etterspørselen vil også avhenge av at Kina og andre asiatiske land ikke stenger ned for å følge strategien om nulltoleranse for smittetilfeller, skriver Wiggen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.