Etter å ha falt mer eller mindre jevnt og trutt siden onsdag morgen, tok oljeprisen sats og spratt opp mer enn to prosent i løpet av noen minutter onsdag ettermiddag.

Like etter at amerikanske råoljelagertall ble offentliggjort og fortalte om en økning på 5,3 millioner fat i forrige uke, ble et fat nordsjøolje 1,11 dollar dyrere.

Oljen handles i øyeblikket for 47,29 dollar fatet, mot 44,69 dollar tidligere på dagen.

Russland støtter Opec

Men det var ikke de amerikanske lagertallene som utløste prisoppgangen, skal vi tro råvaresjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB. Vanligvis ser man motsatt reaksjon i prisutviklingen på slike nyheter.

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Carina Johansen)

- Oljeprisen gikk ikke opp på lagertallene, den gikk opp på en uttalelse fra den russiske energiministeren om at det går fremover i forhandlingene, sier Schieldrop til DN.

Reuters skriver at den russiske energiministeren Alexander Novak har bekreftet at Russland er klare til å støtte oljekartellet Opec dersom det går inn for å kutte i oljeproduksjonen. 

- Hvis det ikke kommer en slik avgjørelse, vil rebalanseringen av markedet ta lengre tid, men markedet vil stabiliseres uansett, sier Novak, ifølge Bloomberg News.

Novak har signalisert at han muligens vil møte Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih under en gasskonferanse i Doha senere denne uken.

Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Aleksander Nordahl)

Store forventninger

Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt forklarer at det nå er knyttet store forventninger til det neste møtet i Opec.

Det går av stabelen onsdag om en uke, 30. november i Wien i Østerrike. Her skal det avgjøres hvorvidt medlemslandene vil kutte i den samlede oljeproduksjonen eller ikke. 

- Vi ser at oljeprisen har kommet veldig mye opp det siste døgnet. Den er ekstremt var for alle typer indikasjoner om hva som kan skje på det neste Opec-møtet, sier Saltvedt.

Til tross for at oljeprisen tok et solid sprang onsdag ettermiddag, er den fremdeles langt unna de tidligere nivåene på 120 dollar.

- For øyeblikket er prisene veldig lave. Den oppgangen som har vært tyder på at det er veldig store forventninger til det Opec-møtet, sier Saltvedt.

Oppgangen i de amerikanske lagrene tyder på at det fremdeles er mye olje i markedet. Dersom det ikke kommer et produksjonskutt fra Opec, vil vi ikke se tegn til rebalansering før mot slutten av neste år, tror Saltvedt.

- Det er mye olje tilgjengelig, og det betyr at det må et ordentlig kutt til, legger hun til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.