Til tross for sol, sommer og ferie som sparker i gang kjøresesongen i USA, som normalt øker etterspørselen etter olje og bensin, har oljeprisen falt med over 11 prosent i juni. Holder prisene seg på dagens nivåer blir det det største fallet i oljeprisene i juni måned siden 1988, da en åtte år lang krig mellom storprodusentene Irak og Iran nærmet seg sin slutt, skriver nyhetsbyrået Bloomberg. 

Nordsjøoljen Brent Spot, som brukes som en referanse for oljehandel verden over, ligger tirsdag like over 46 dollar fatet. Den amerikanske lettoljen WTI koster 43,73 dollar fatet.

Kan stå på gassen i 25 år til

Siden oljekartellet Opec besluttet å kutte i produksjonen for å presse prisene oppover, har det vært en langtekkelig dragkamp mellom oljegigantene i kartellet og skiferoljeprodusentene i USA.

Nedgangen i oljeprisen den siste tiden skyldes ifølge analytikere i stor grad at Opec ikke klarer å holde tritt med amerikanske skiferoljeprodusenter som fyller oljelagrene og metter den globale etterspørselen.

Ifølge den tidligere sjefen, og nå styreleder Scott Sheffield, i oljeselskapet Pioneer Natural Resources, går ikke skiferprodusentene tom for arbeid med det første.

Selskapet opererer i Permian-bassenget i det sørlige USA, som er verdens nest største oljefelt etter det enorme Dhawar-feltet i Saudi-Arabia og pumper opp godt over to millioner fat skiferolje om dagen – som utgjør mer enn Opec sine kutt alene.

På den årlige konferansen til Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy EIA sa Sheffield at Permian-bassenget kan stå på gassen i hvert fall i 25 år til før ressursene begynner å skrumpe inn.

Profitt på 20 dollar fatet

Ifølge Sheffield gjør det nyeste boreutstyret og såkalt hydraulisk fraktureringsteknologi, det vil si teknologi for å hente opp olje fra skiferformasjoner,  at oljeprodusenter og oljeleteselskaper vil gå i pluss selv om prisen per fat skulle falle til 20 dollar fatet. 

– Vi har de laveste oljekostnadene i verden, sa Sheffield, som i 2017 overtok som styreleder for Pioneer Natural Resources som er verdt over 26 milliarder dollar. 

Han er overbevist om at etterspørselen etter olje kommer til å falle, blant annet på grunn av større interesse for elektriske biler i USA, men fremtiden ser ikke dyster ut med det første. 

– Verden kommer til å trenge Permian i lang tid fremover, så jeg er ikke bekymret, sa Sheffield.

Det er 326 aktive rigger i Permian-bassenget, ifølge data fra Bloomberg. 

Flere analytikere har  gitt uttrykk for at markedet er i ferd med å miste troen på om Opec klarer å opprettholde de lovte kuttene på 1,8 millioner fat om dagen de neste ni månedene. Samtidig åpner amerikanske oljeprodusenter stadig flere oljerigger. Siste telling fra  Baker Hughes viser at det er 520 flere aktive rigger enn på samme tid i fjor.

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih har lovet at Opec vil gjøre alt som skal til for å skape balanse i oljemarkedet. Dersom Opec ikke klarer å holde løftene, må amerikanske oljeprodusenter bidra til å rebalansere markedet, ifølge Sheffield. 

En som har slitt med å forstå hvordan markedet tenker er oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. Han forklarte forrige uke til DN at Opec-kuttene ikke skulle bli synlige før andre halvår i 2017, og at det har vært vanskelig å forstå hvordan markedsaktørene hadde ventet seg lagertrekk i første halvår. (Vilkår)

– Venstre har lagt om strategien
Borgelig regjeringsalternativ var et sentralt tema på Venstres pressekonferanse før sommeren.
01:49
Publisert: