Den amerikanske storbanken har tatt ned oljeprisanslaget sitt med rundt 10 dollar fatet de neste årene. Når vi går inn i det nye året tror banken oljeprisen vil ligge på 65 dollar fatet.
Det forrige anslaget var på 77,5 dollar fatet.
Til tross for at oljekartellet Opec ble enige om å kutte i oljeproduksjonen for å drive opp prisene igjen, tror ikke Morgan Stanley det vil være tilstrekkelig til at prisene skal rykke kraftig opp.
Torsdag koster et fat nordsjøolje 60,5 dollar etter å ha falt rundt 30 prosent siden tidlig oktober.
Mener kuttene i realiteten er langt større
Oljekartellet bestemte seg for å kutte 1,2 millioner fat om dagen, fordelt slik:
- Opec kutter 800.000 fat om dagen.
- De andre oljeproduserende landene som har sluttet seg til avtalen kutter 400.000 fat om dagen.
– Dette burde fjerne overhenget av olje i første halvår 2019 og gjør trolig at oljelagrene ikke stiger, skriver Morgan Stanley.
Banken peker imidlertid på at Iran, Venezuela og Libya er unntatt kuttene, men at produksjonen der vil fortsette å falle på grunn av sanksjoner, uro og økonomisk krise, slik at det totale «kuttet» vil være på nærmere to millioner fat om dagen. Det ville i grunn være et sterkt signal om oljeprisoppgang, men banken tror i likhet med mange andre aktører at veksten i oljeetterspørselen også vil falle fremover.
Derfor mener Morgan Stanley at kuttene sånn sett bare vil balansere markedet og stabilisere oljelagre som ellers ville ha steget kraftig og skapt et voldsom overtilbud.
Tre grunner
Banken tror oljeprisen vil stige noe fremover, men ser begrensninger og tror ikke oljeprisen de neste kvartalene vil nærme seg nivåene den var på tidlig i oktober da den handlet til 86 dollar fatet. Her er bankens tre hovedargumenter.
1. Som i 2014
Investeringsbudsjettene til oljeselskapene er halvparten av hva de var i 2013 og 2014. Likevel mener alle de store prognosemakerne at land som ikke er medlem av Opec vil øke oljetilbudet med 2,0 til 2,4 millioner fat om dagen i 2019. Dette er omtrent det samme som i 2014 da oljetilbudet økte med 2,2 millioner fat om dagen etter flere år med oljepris på 100 dollar fatet.
Det overgår etterspørselen som Morgan Stanley tror vil øke med 1,3 millioner fat om dagen neste år. Banken tror Opec og dets allierte vil klare å holde oljeprisen oppe, men at det samtidig gjør at landene utenfor Opec kan fortsette veksten sin, som tilsier tapte markedsandeler for Opec.
– Dette kan være moderat i starten, men hvis historien er en guide bygger det opp store problemer for fremtiden, skriver banken.
2. Et lokk
Da Opec kuttet i produksjonen tilbake i 2016 var det for å «normalisere» oljelagrene. Kartellet leverte et underskudd av olje slik at oljelagrene falt.
Når det skjer får man det man kaller «backwardation», altså at markedet er villig til å betale mer for olje med levering nå eller neste måned, enn for olje med levering om to eller tre måneder. Dette er normalt sett attraktivt for finansielle investorer som handler med terminkontrakter. Mer penger går inn i markedet og prisene stiger.
Opec mål nå er imidlertid bare å «stabilisere» markedet fremfor å få trekk i oljelagrene. Det gir ikke samme nivå av «backwardation». Dermed er det usannsynlig at man får samme strøm av penger inn i olje, som legger et lokk på oljeprisen.
3. Feil olje
Banken mener også at typen olje som er blitt produsert globalt er blitt lettere det siste året. Overskuddet som har kommet de siste par månedene kommer utelukkende fra lettolje, ifølge banken.
Oljen som de store landene i Opec produserer er noe tyngre en snittet i markedet.
– Opecs produksjonskutt kan vise seg å være et avstumpet virkemiddel for å håndtere overtilbudet av de lettere oljene, skriver banken.
Pareto tror på 56 dollar i første kvartal
Torsdag har også meglerhuset Pareto Securities nedjustert sitt oljeprisanslag til 71 dollar fatet for 2019, skriver TDN Direkt. Men det skal bli verre før det blir bedre.
I første kvartal tror meglerhuset på en oljepris på 56 dollar fatet.
Pareto mener kuttene fra Opec er for lite til å balansere markedet uten at det kommer ytterligere en priskorreksjon for å holde tilbake vekst i amerikansk produksjon på nyåret.
Pareto tror heller ikke kuttene fra Opec umiddelbart vil bli synlig i markedet, ifølge TDN Direkt.
Norges Bank senker anslagene
I Norges Banks ferske pengepolitiske rapport som ble sluppet sammen med rentebeslutningen torsdag venter sentralbanken en oljepris på 62 dollar fatet i 2019, 62 dollar fatet i 2020 og 61 dollar fatet i 2021.
Norges Bank justerer også ned anslagene for oljeinvesteringene i Norge de neste årene. Slik ser det ut nå med forrige prognoser i parentes:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Økning på 2,1 prosent i 2018 (2,5).
- Økning på 10,5 prosent i 2019 (10,8).
- Økning på 3,0 prosent i 2020 (4,1).
- Økning på 0,5 prosent i 2021 (1,1).