Oljekartellet Opec er torsdag og fredag samlet i Wien i Østerrike for å bli enige om et produksjonskutt for å redusere det globale overtilbudet av olje.

Da Saudi-Arabias energiminister Khalid Falih gikk ut av møtet torsdag sa han at han ikke var sikker på at kartellet ville bli enige om en avtale om å kutte produksjonen.

Advarer mot å være «macho»

– Samtalene kommer til å ta hele dagen i morgen, sa Khalid torsdag, og la til at Opec-medlemmene ikke var enige om hvem som skulle delta i kutt eller hvordan kuttene skal fordeles på medlemmene.

Omans oljeminister Mohammed Rumhy sa han følte seg trygg på at Opec og dets allierte kom til å få til en avtale og advarte landene mot å være «macho».

– Hvis vi spiller et spill risikerer vi å ende opp med ingenting, og gjett hvem som kommer til å tape: våre folk, vår bransje og alle som er assosiert med energi, sa han, ifølge Financial Times.

Mener en million er for lite

Oljeprisen har de siste to månedene falt fra 86 dollar fatet til 60 dollar fatet. Oljemarkedet har snudd brått fra for lite tilbud av olje i verden og høy etterspørsel til et globalt overskudd av olje og frykt for lavere etterspørsel som følge av handelskrigen mellom USA og Kina.

Flere meglerhus har den siste tiden måtte justere oljeprisprognosene sine nedover. De store oljeselskapene, oljeserviceselskapene og offshorerederiene har falt betydelig på børs.

Falih sa torsdag at Opec diskuterte å fjerne rundt en million fat om dagen fra markedet, skriver Financial Times.

Det tilsvarer rundt én prosent av det globale oljetilbudet.

Et slikt kutt er lavere enn det tradere og analytikere har bakt inn i sine estimater. Mange tror ifølge Financial Times at et kutt på 1,3 til 1,5 millioner fat om dagen er det som må til for å stanse fallet i oljeprisen.

Russland kan kutte opptil 150.000

Ifølge det russisk statlige nyhetsbyrået Ria Novosti har Russlands energiminister Alexander Novak fortalt Opec og de andre oljeproduserende oljelandene at de kan senke produksjonen med 100.000 til 150.000 fat om dagen i tre måneder i 2019. Novak har tidligere sagt at det vil være vanskelig for Russland å gjøre store kutt gjennom vinteren.

Russland er sammen med Saudi-Arabia det landet som har størst innflytelse på kartellet og de landene som også kan gjøre de største produksjonskuttene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: Juleshop for landet
DNs politiske julekalender | Luke 7: Franklin D. Roosevelt og Kristin Halvorsen drømte om mer shopping.
01:39
Publisert: