Landene i oljekartellet Opec er blitt enige om et produksjonskutt på 1,2 millioner fat om dagen, skriver Bloomberg News. Det er over én prosent av verdens globale oljetilbud.

Det er samtidig mer enn det Saudi-Arabia hadde varslet markedet om på forhånd og mer i tråd med det analytikerne hadde sagt måtte til for at oljeprisen ikke skulle fortsette å falle.

– Opec var på forhånd nødt til å komme med et kutt på mer enn én million fat per dag for å stabilisere markedet. Med et kutt på 1,2 millioner fat, så gir dette et meget positivt signal til markedet, som har vært sulteforet for gode nyheter siden G20-møtet for en uke siden, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Venter god desember på børs

Kuttene fordeler seg slik:

  • Opec vil kutte 800.000 fat om dagen.
  • De andre landene som har sluttet seg til avtalen, såkalt «non-opec» skal kutte 400.000 fat om dagen.

Oljeprisen rykker umiddelbart til på nyhetene og stiger fem prosent fredag ettermiddag.

Det ga ikke uventet ekstra glid på Oslo Børs der hovedindeksen steg 2,20 prosent.

– Jeg tror vi vil få en pen utvikling på børsen resten av desember. Får vi ytterligere positive nyheter om fremskritt i den pågående handelskrigen mellom Kina og USA, vil dette gi ytterligere drahjelp til sentimentet i markedet, sier Johannesen.

Iran slipper

Iran har tidvis vært en hemsko for å få på plass en avtale ettersom landet ikke er særlig interessert i å kutte produksjonen nå som det er underlagt strenge sanksjoner fra USA.

Bloomberg skriver at kartellet nå er blitt enige om at Iran vil bli unntatt kuttene, altså at landet kan fortsette med oljeproduksjonen det har i dag.

Oljesmurt oppgang på børs

Energisektoren på Oslo Børs, som nesten utelukkende er påvirket av oljepris, steg 3,59 prosent fredag. Oljeaksjer, oljeservice, og offshorerederier følger med og tar igjen en del av fallet fra torsdagens fall på 3,75 prosent på Oslo Børs: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Equinor endte opp 3,22 prosent.
  • Aker BP endte opp 6,49 prosent.
  • Seismikkselskapene PGS og TGS er opp henholdsvis 8,71 og 5,45 prosent.
  • Subsea 7 er opp 4,83 prosent.
Her er kvinnen som har satt farge på Olav Thon, men ikke bare det
Se historien om tingrettsdommer Sissel Berdal Haga (78) som ble designansvarlig i Olav Thon-gruppen.
07:11
Publisert: