Onsdag samles Opec-landene i Wien for å bli enige om hvordan produksjonskuttene skal fordeles blant medlemslandene. 

Kommer medlemslandene i land med en avtale vil prisen kunne stige til 60 dollar fatet, tror oljemarkedsanalytiker Torbjørn Kjus i DNB. 

I motsatt fall vil det kunne bety en oljepris på 40 dollar fatet. 

Prisen på nordsjøolje ligger rett over 47 dollar fatet etter et fall på 3,62 prosent på fredag. 

Iran vil ikke kutte

– Alle krysser fingrene for at Opec skal levere. Den beste julepresangen norsk oljevirksomhet kan få nå er en Opec-avtale. Man må begynne å få troen på at vi ikke skal under 50 dollar fatet igjen, sier Kjus. 

Han forteller videre at det er viktig at oljeprisen stabiliserer seg for at det skal bli investeringsappetitt i olje. 

Kjus mener sjansene er større for at landene blir enige om kutt enn at de ikke blir det. Bakgrunnen er det finansielle presset Saudi-Arabia opplever. 

I tidligere møter har Saudi-Arabia insistert på at Iran skal være med å kutte i produksjonen. I forrige Opec-møte i slutten av september endret de ståsted. Da var det greit at Iran ikke var med. 

– Et år til med under 50 dollar fatet er ikke noe fint scenario for Saudi-Arabia. Iran har en sterkere hånd enn Saudi-Arabia. De har hatt en positiv utvikling i sin økonomi og er ikke like avhengig av oljeprisen. Det tror jeg Saudi-Arabia har innsett, sier Kjus, som peker på det som en av grunnene til at en enighet er sannsynlig. 

Kutt på 1,1 millioner fat om dagen

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea tror Opec-møtet skal føre til en enighet, men mener likevel avtalen henger i en syltynn tråd. 

– Det er 50,1 prosent sjanse for at de skal klare det. De svinger veldig opp og ned. Det kommer til å stå på trekløverne Iran, Irak og Saudi-Arabia. 

Iran har sagt at de ikke kommer til å kutte. Nigeria og Libya har sagt at de vil holdes utenfor en kuttavtale. 

De øvrige elleve landene skal være enige om å utføre produksjonskutt. Som største oljeprodusent og pådriver av et Opec-kutt har kongedømmet Saudi-Arabia uttrykt at visse forutsetninger må oppfylles for at de skal være villige til å redusere sin egne produksjon for å få opp oljeprisen, skriver Kjus i en forventningsanalyse av Opec-møtet neste uke. 

Det er viktig for Saudi-Arabia at kuttene må være troverdige og mulig å verifisere. Det er avgjørende for Saudi-Arabia at dersom det skal kuttes, så får det en priseffekt, ifølge analysen. 

– Jeg tror det vil kuttes for fire prosent, tilsvarende 1,1 millioner fat om dagen hvis vi tar utgangspunkt i oktoberproduksjon, sier Kjus. 

På mandag skulle det etter planen holdes et møte mellom Opec-landene og ikke-Opec-landene for å diskutere produksjonskutt. Det ser det ikke ut til å være lenger, ifølge Saltvedt.

– Saudi-Arabia har sagt at de ikke kommer på møtet. Det er nok fordi Russland ikke kommer til å bidra med kutt. Det møtet er sannsynligvis kansellert, sier Saltvedt. 

Hør podkast om Gigantgebyr til Telenor, pokerspill i offshorerederiene og Oslo Børs i rekordform.

Konkurransetilsynet varslet et gebyr på drøye 900 millioner kroner til Telenor for brudd på Konkurranseloven. For offshorerederiet Havila Shipping kan det være kroken på døren mandag dersom obligasjonseierne ikke går med på selskapets redningsplan. Og Hovedindeksen på Oslo Børs klatrer mot ny rekordnotering til tross for oljesmellen.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.