– Det har vært et kvartal hvor de operasjonelle resultatene har vært meget gode, og hadde vi ikke hatt så lav oljepris hadde det vært et rent jubelkvartal, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP.

Noe jubelkvartal ble det ikke. Hersvik og det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Aker BP har nettopp lagt bak seg et førstekvartal med rekordhøy produksjon, men koronapandemi og et brutalt oljeprisfall har ført til nedskrivninger i milliardklassen og et resultat før skatt på minus 4,2 milliarder kroner.

Utbyttet til aksjonærene, som har hengt høyt hos Aker BP, halveres i år.

– Det er ingen tvil. Dette er en dramatisk situasjon. En situasjon som har potensial til å ødelegge selskaper, men også en situasjon hvor selskaper med robuste strategier vil bli belønnet, sa Hersvik på presentasjonsfremleggelsen onsdag, og viste til den harde nedturen i oljemarkedet.

Åpner for nye oppkjøp

Aker BP er kjent for sin offensive strategi under nedturer, særlig etter flere oppkjøp i kjølvannet av forrige oljekrise.

– Vi vet at situasjoner som vi nå står inne i medfører at både selskaper og eiere begynner å kikke på både strategiske porteføljeopsjoner. Det er klart det kan åpne seg muligheter vi synes er interessante. Vi har skapt betydelig verdi for aksjonærene ved å være motsykliske. Det vi har gjort nå er å skaffe oss albuerom til å være det, sier Hersvik til DN.

Siden midten av januar har Aker BP skaffet til veie ytterligere 2,5 milliarder dollar (26 milliarder kroner) i likviditet ved å redusere investeringer og kostnader, utstede nye obligasjonslån og halvere utbyttet. Totalt har selskapet nå fire milliarder dollar, rundt 41 milliarder kroner, i tilgjengelig likviditet.

– Hele strategien fra vårparten 2015 har vært å skaffe denne type fleksibilitet for å kunne snu oss rundt raskt, sier Hersvik.

Finansdirektør David Torvik Tønne var under resultatfremleggelsen tydelig på at oppkjøp er et alternativ.

– Formålet er å beholde finansiell fleksibilitet. Ikke bare for å stå ut denne stormen, men for å posisjonere selskapet best mulig for fremtidige verdiskaping, inkludert å gjøre oss i stand til å være motsykliske hvis de riktig mulighetene dukker opp, sa han under presentasjonen.

Vil være operatør

Hersvik sier de er åpne for kjøp av både produserende felt og felt i investeringsfasen, men at de i hovedsak ønsker å være operatør. Operatørene er selskapene som står for driften av feltene.

– Det har vist seg å være viktig også gjennom verre kriser når det gjelder handlekraft og påvirkningskraft. Vi liker eiendeler hvor vi ser at Aker BP sin modell enten i form av forbedringer på kostnadssiden eller verdiskaping på inntektssiden kan fungere, sier Hersvik.

– Er en fusjon med Lundin aktuelt?

– Det kommenterer ikke jeg på.

Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier har tidligere tatt til orde for at en fusjon mellom Aker BP og Lundin kan være et alternativ under eller etter denne nedturen.

Fastholder produksjon

I kvartalet hadde Aker BP en kontantstrøm fra driften på 524 millioner dollar, mot 591 millioner dollar i samme periode i fjor. Ifølge finansdirektør Tønne vil Aker BPs kontantstrøm gå i break-even med en oljepris på 30 dollar fatet i 2020.

Produksjonen i kvartalet var rekordhøy på 208.100 fat per dag, mens produksjonskostnadene er redusert til 8,7 dollar per fat.

Aker BP fastholder guidingen om en produksjon på 205.000-220.000 fat olje per dag i 2020 til tross for at regjeringen har besluttet å kutte samlet norsk oljeproduksjon med 250.000 fat per dag i juni og 134.000 fat per dag i andre halvår.

Sikret produksjon til 26 dollar

Underskuddet til Aker BP ble delvis dempet av prissikring på deler av produksjonen til snittpriser på 54 dollar fatet. Sikringskontraktene ga gevinst på 83 millioner dollar.

Nå har Aker BP inngått nye prissikringer, kalt salgsopsjoner, for andre halvår. Selskapet har sikret henholdsvis 50 prosent og 46 prosent av oljeproduksjonen etter skatt i tredje og fjerde kvartal, men denne gangen til 26 dollar fatet.

Spotprisen står onsdag i 30 dollar fatet. Aker BP-sjefen minner om at det er viktig å skille mellom den prisen man ser på skjermen og den prisen selskapene faktisk oppnår i det fysiske markedet, som siden midten av mars har vært betydelig lavere.

Han omtaler prissikringen som en forsikring på nedsiden.

– Det er ikke for å beskytte kontantstrøm på oppsiden. Da vi satte disse var det snakk om både 5–10 dollar i juni, analytikere som snakket om tanktopp i august og noen som spekulerte i at man måtte stenge ned produksjonen fordi man ikke fikk solgt de fysiske lastene. Jeg kan ikke utelukke at de scenarioene blir relevante, men det var i den sammenheng at vi etablerte 26 dollar som et gulv på opsjonene våre, sier Hersvik.

Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux er ikke i tvil om hva prissikringen betyr.

– Dette viser bare hvor vanskelig det er for oljeselskapene nå. Det viser hvor tøft det er å få solgt oljen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.