Meglerhuset Pareto Securities nedjusterer sine snittanslag på oljeprisen til 65 dollar pr fat for årene 2019 til 2021, ned fra tidligere 72 dollar pr fat, ifølge en oppdatering mandag.

Prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, handles mandag formiddag til 59 dollar fatet etter å ha falt rundt 20 prosent siden slutten av april.

Paretos prisanslag på lang sikt reduseres til 65 dollar fra tidligere 70 dollar.

Innførte toll på oljeprodukter

For å forklare de siste månedene med oljeprisfall peker de fleste analytikere mot handelskrigen som har fått markedsaktører til å frykte for etterspørselen til store oljekonsumenter som nettopp Kina og USA.

På fredag kom Kina med mottiltak mot USAs siste toller. Kina vil innføre toll på amerikanske varer verdt 75 milliarder dollar, inkludert oljeprodukter for første gang, skriver Bloomberg.

– Det globale handelssystemet er i totalt anarki. Det er ingen nær slutt på dette blodbadet, og det vil trolig kreve mye å dra markedet ut av gjørma, sier økonom Howie Lee i OCBC Bank til nyhetsbyrået.

Ser to vesentlig bekymringer

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB skriver i en kommentar mandag at Kina i snitt kun importerte 131.000 fat om dagen de siste seks måneder og at en toll på fem prosent på olje således vil ha null effekt på globale oljepriser.

Bjarne Schieldrop.
Bjarne Schieldrop. (Foto: Gorm K. Gaare)

– For oljemarkedet handler det om frykt for potensielt dårlige tider som kommer, skriver han.

Analytikeren viser til at korte oljekontrakter steg med 1,2 prosent den siste uken, mens lengre kontrakter for levering av olje faktisk falt i samme periode.

Schieldrop sier at bekymringene knyttet til oljemarkedet kan deles i to:

  1. Annenhåndseffekter knyttet til global vekst av en eskalering av handelskrigen. Han mener frykter munner ut i at man er redd global vekst vil svekkes som igjen gir svakere oljeetterspørsel. Dersom etterspørselen svekkes og tilbudet forblir det samme, vil oljeprisen normalt falle.
  2. Den andre bekymringen mener Schieldrop handler om at Kina virker klare for å kjempe med USA om en plass i oljemarkedet. Kinas oljeimport fra Iran har de siste tre månedene kun vært en tredjedel av hva det var i 2018 som følge av USAs sanksjoner mot Iran. Schieldrop mener et alternativ for Kina kan være å importere mer olje fra Iran som både vil være «bearish» (negativt) for oljemarkedet og for USAs oljesektor, spesielt for skiferoljeprodusentene som allerede lider av svak inntjening.

Barberer kursmål

Meglerhuset nedjusterer samtidig kursmålet på Equinor-aksjen til 210 kroner fra tidligere 240 kroner samtidig som kjøpsanbefalingen opprettholdes. Aksjen handles mandag til 150 kroner, hvilket betyr at Pareto fremdeles ser betydelig oppside i den norske oljegiganten.

Ifølge meglerhuset har svake kapitalmarkeder og prising av sammenlignbare selskaper satt press på Equinors aksjekurs, som har underprestert europeiske sammenlignbare selskaper med 18 prosent hittil i år. Pareto tror nå ting vil snu, ettersom markedet i større grad vil fokusere på multipler for 2020 og 2021.

Også kursmålet på Aker BP nedjusteres til 330 kroner fra tidligere 370 kroner samtidig som kjøpsanbefalingen opprettholdes. Aker BP-aksjen handles til 225 kroner mandag.

«Med aksjekursen i Aker BP videre ned til fjerdekvartalsnivåene, finner vi risk/reward særlig attraktiv og vi fremhever selskapet som et av våre toppvalg», skriver Pareto.

DNO-kursmålet nedjusteres til 22 kroner, mot tidligere 24 kroner, Okea-kursmålet kuttes til 32 kroner, mot tidligere 35 kroner. Pareto fastholder kjøpsanbefaling både på DNO og Okea.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.