I forbindelse med at oljeselskapet Noreco 17. oktober kjøpte shell-andeler i danske oljefelt for drøyt 15 milliarder kroner, gikk selskapet i gang med å sikre prisen for størsteparten av oljeproduksjonen de nærmeste par årene.

Mandag 22. oktober meldte selskapet at 80 prosent av forventet produksjon er sikret «til 30. september 2020 under nåværende markedsbetingelser. Fastprisarrangementene er effektive fra annonseringen av oppkjøpet».

Da sto oljeprisen i 80 dollar fatet. Fredag falt oljeprisen under 70 dollar. Nå ser sikringen ut som en genistrek.

– Vi er fornøyd med det ja, humrer Rustad.

– Men dette ble gjort mer av forsiktighetshensyn enn at vi forsøker å være fryktelig smarte, sier han.

Hvis oljeprisen skulle bli liggende på 70 dollar de neste to årene, vil Noreco kunne oppnå en gevinst på rundt 150 millioner dollar, eller nær 1,3 milliarder kroner på prissikringen.

Idiot eller geni

Storaksjonær og styreleder Rustad har de siste par årene nærmest egenhendig løftet det tidligere fallerte oljeselskapet opp fra glemselen, etter at oljeletingen på norsk sokkel hadde slått feil, gamle storeiere hadde kastet kortene og børsverdien var utradert.

I oktober overrasket han markedet da han annonserte at det lille oljeselskapet, som inntil da hadde 1,1 milliarder kroner i børsverdi, kjøpte Shells andel på 36,8 prosent i Dansk Undergrunds Consortium for 15,5 milliarder kroner. Kursen gikk i været. Nå, etter oljeprisfallet, står Norecos børsverdi fortsatt i nær 1,4 milliarder kroner.

Til tross for hans tilsynelatende heldige oljeprissikring, vil han ikke spå for mye om oljeprisutviklingen fremover.

– Jeg har holdt på med olje i 30 år. Jeg har lært en ting, nemlig at dagens pris er det beste anslaget på fremtidens pris, sier Rustad.

Forsøk på oljeprissikring har ikke alltid slått heldig ut. En uheldig oljeprissikring på det som viste seg å være lavt nivå, knekte i sin tid nakken på oljeselskapet Saga.

– En kan se genial ut i ett øyeblikk og som en idiot etterpå, sier Rustad.

Spår oppgang

En som fortsatt nekter å tro at oljeprisen skal ligge på 60-tallet er oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB. Han tror nedturen er mer drevet av psykologiske faktorer og smitteeffekt fra andre råvaremarkeder, enn av fundamentale forhold i oljemarkedet. Han tror fortsatt prisen på nordsjøolje vil ligge på 85 dollar fatet neste år.

– Den har ingenting under 70 å gjøre. Saudi-Arabia kommer til å kutte produksjonen, sier Schieldrop.

Han minner om at produksjonen fra Venezuela og Iran er på vei ned og at resten av Opec produserer for fullt. Han minner også om at det internasjonale energibyrået IEA nylig advarte om underkapasitet og at oljemarkedet nærmer seg en rød sone.

– Vi har kommunisert at oljemarkedet vil nå bunnen i midten av november. Da vil det krabbe opp igjen. Om det går i taket umiddelbart, vil tiden vise, sier Schieldrop.

Han mener også at en må sette nedturen den siste knappe måneden i perspektiv.

– Begynnelsen av august lå oljeprisen på 72–73 dollar fatet. Da var alle såre fornøyd, alt var storveies, sier Schieldrop.

– Man ser alt i relieff av hva man nettopp har opplevd. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

MDGs Lan Marie Bergs neste mål: Gjøre lastebilene i Oslo elektriske – og få noe av varetransporten over på sykkel
02:06
Publisert: