Fredag nådde oljeprisen 60 dollar per fat for første gang siden sommeren 2015. Siden har prisen holdt seg stabilt over 60 dollar.

Tirsdag morgen noteres et fat med nordsjøoljen Brent (første posisjon) til 60,53 dollar.

Oljeprisen har steget med mer enn åtte prosent den siste måneden. Siden juli har prisen økt med 30 prosent. Bak oppgangen ligger optimisme rundt at oljekartellet Opec vil forlenge produksjonskuttet som ble vedtatt i fjor.

Opec-optimisme

Det er snart et år siden Opec inngikk avtalen om å kutte oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat. Russland og ti andre land utenfor Opec ble også enige om å bidra med produksjonskutt med den hensikt å redusere det globale tilbudet av olje for å presse prisene høyere.

Opec-landene skal møtes 30. november for å diskutere om de skal fortsette produksjonskuttene lenger enn til mars 2018. Fredag uttalte både Saudi-Arabia og Russland at de ville støtte en forlengelse.

Tror oppturen kan bli kort

– Oljeprisrallyet denne måneden er drevet av en optimisme i markedet rundt en forlengelse av Opecs produksjonskutt utover mars og økt geopolitisk uro i Midtøsten, sier markedsstrateg Kim Yumi i Seoul-baserte Kiwoom Securities til Bloomberg News.

Han advarer imidlertid om at bekymringene som tidligere har preget markedet ikke er forsvunnet.

– Oppturen kan allikevel bli kort selv om Opec skulle fortsette kuttavtalen, da bekymringer rundt økt amerikansk produksjon fortsatt vil være til stede, sier Yumo.

Oppjusterer prognoser

Meglerhuset JP Morgan oppjusterer nå sine prisprognoser for 2018 og viser til at oljemarkedet den siste tiden er blitt strammere etter lavere produksjon fra Opec og deres allierte, og høyere enn ventet etterspørselsvekst.

Samtidig mener meglerhuset at risikoen i amerikansk oljeproduksjonsvekst har økt ettersom effektivitetstiltakene stabiliserer seg eller potensielt synker.

JP Morgan øker sine prisprognoser for 2018 med 11 dollar per fat for Brent-olje og 11,40 dollar for WTI-olje, samtidig som de ser en gjennomsnittlig Brent-pris på 58 dollar per fat, og en WTI-pris på 54,63 dollar per fat i 2018.

«Fortsatte lagertrekk og strammere markedsforhold er nok til å støtte spotpriser nær 60 dollar fatet», skriver JP Morgan ifølge Bloomberg News.(Vilkår)

Disse halloween-kostymene bør du styre unna hvis du vil unngå å krenke
Se hele guiden fra DNs kommentator Kjetil Wiedswang i lenken under.
01:22
Publisert: