Den siste måneden har prisen på nordsjøolje (Brent) steget over 11 prosent og handles nå for rundt 72 dollar per fat.

– Prishoppet er støttet av det vi kan kalle «Trump-frykt» knyttet til de kjemiske angrepene i Syria der Trump legger skylden på Russland og Iran og truer med å fyre av missiler mot «dyret Assad», skriver oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets i en morgenkommentar.

Han påpeker at Russland har varslet at de vil skyte ned enhver missil som bli avfyrt mot Assads regime og at eventuelle angrep vil bli gjengjeldt.

– Da har vi en ganske ustabil situasjon, skriver Kjus

Han peker på at mens Syria er liten oljenasjon er både Russland og Iran store oljeprodusenter og dermed er det en klar link til oljemarkedet.

– Noen annen vei enn opp?

Høy geopolitisk risiko og langt lavere oljelagre enn på lenge gjør at oljemarkedet er i en sårbar situasjon. Dette er ifølge Kjus «en potent kombinasjon» som kan presse oljeprisene enda høyere.

– Med den eksplosive situasjonen vi har nå i Saudi-Arabia og Syria, og med risikoen for innføring av sanksjoner mot Iran, øker sannsynligheten for at prisen på Brent-olje vil overgå 80 dollar i løpet av én eller to måneder, skriver Kjus.

Han får støtte fra oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

– Er det noen annen vei for oljeprisen enn opp i dagens situasjon, spør Schieldrop.

Han peker på at de underliggende forholdene fortsatt er svært positive med «knallsterk» etterspørselsvekst etter olje i USA, Kina og India, og fallende produksjon i blant annet Venezuela og Kina.

Iran-sanksjoner blir avgjørende

Schieldrop tror ikke situasjonen i Syria er det mest avgjørende for oljeprisen fremover og peker i stedet på Iran som den store jokeren på kort sikt.

– Det virker nå overhengende sannsynlig at Trump vil gjeninnføre sanksjonene mot Iran når han den 12. mai etter planen skal skrive under på at Iran etterlever sine forpliktelser i atomavtalen, sier Schieldrop til DN.

USA har de siste månedene hatt en krass tone mot Iran, og Schieldrop viser blant annet til at finansminister Steven Mnuchin onsdag varslet at USA kan innføre «svært sterke» sanksjoner mot Iran som et ledd i reforhandlingen av avtalen om Irans atomprogram. Schieldrop peker også på at Trumps nye utenriksminister Mike Pompeo, og den nye nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton, begge har vært svært kritiske til Iran-avtalen og er kjent for å være «krigshauker».

Frykt for angrep i Saudi-Arabia

– Hvis det blir gjeninnført sanksjoner mot Iran og vi får et kutt i oljeeksporten fra Iran på en halv million fat, vil det føre til en betydelig tilstramning av balansen i oljemarkedet, sier Schieldrop.

Han mener forventningene til at Trump vil gjeninnføre sanksjoner mot Iran allerede er i ferd med å bli priset inn i oljemarkedet.

– Så dersom sanksjonene ikke kommer i løpet av mai, vil nok oljeprisen falle noe tilbake igjen, sier Schieldrop, som samtidig trekker frem uroen i Libya som et stort usikkerhetsmoment.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB trekker frem at medlemmer av Houthi-bevegelsen i Jemen onsdag avfyrte raketter mot den saudiarabiske byen Jizan der landet drifter et stort oljeraffineri.

– Missilene ble avskåret men støtter fortsatt oppunder oljeprisen siden de viser at Houthi-bevegelsen setter oljeinstallasjoner som mål for sine angrep, sier Kjus. (Vilkår)

Hva tror du bonusprogrammet til flyselskapet Norwegian er verdt?
Thor Christian Jensen kommenterer Kenneth Sivertsen i Pareto sin verdivurdering av bonusprogrammet til flyselskapet Norwegian.
01:10
Publisert: