Tirsdag la Saudi-Arabia frem statsbudsjettet for 2019, som ifølge meglerhuset Carnegie understreker landets behov for en mye høyere oljepris.

Saudi-Arabia legger til grunn en oljepris på 80 dollar per fat i budsjettet, og venter å ha en oljeproduksjon på 10,2 millioner fat per dag i snitt neste år.

Tirsdag ligger oljeprisen på 56,42 dollar fatet etter et kraftig fall tirsdag. Ved utgangen av november produserte Saudi-Arabia 11 millioner fat om dagen, ifølge tall fra Bloomberg.

Trenger 95 dollar

Carnegie mener at kongedømmet ikke vil balansere budsjettet selv med den høye oljeprisforventningen, og anslår at de trenger en oljepris på rundt 95 dollar per fat for å være i balanse.

– Dette støtter vårt syn om at Saudi-Arabia vil gjøre hva enn som er nødvendig for å løfte oljeprisene i 2019, inkludert å ta mer olje ut av markedet om nødvendig, skriver meglerhuset.

Ifølge data innhentet av Bloomberg News venter analytikere en oljepris på rundt 73 dollar per fat neste år.

Overordnet sett planlegger Saudi-Arabia å øke pengebruken med syv prosent neste år.

IEA: «Vil sette statsbudsjettet under press»

Det er snart gått to uker siden oljekartellet Opec og deres samarbeidende land ble enige om å kutte i produksjonen med 1,2 millioner fat om dagen. Både Saudi-Arabia og Russland, de to dominerende landene i Opec, har fremholdt at samarbeidet skal fortsette.

Det internasjonale energibyrået (IEA) skrev i sin forrige månedsrapport at de to landene trenger hverandre.

«Samarbeidet mellom Russland og Saudi-Arabia er nå basis for produksjonsstyringen i disse to landene, som har en sterk evne til å svinge produksjonen den ene eller andre veien. Ytterligere oljeprisfall vil sette deres statsbudsjetter under sterkt press», skrev IEA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Oppfinner (24): –Hva er alternativet? Bare la 100.000 tonn plast ligge der ute?
01:33
Publisert: