Oljeprisen hoppet til over 30 prosent rett etter en Twitter-melding fra den amerikanske presidenten hvor han skrev at han hadde vært i samtale med den saudiarabiske kronprinsen, Mohammed Bin Salaman.

Oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities er derimot tvilende til hva meldingen fra Trump egentlig betyr. Presidenten skriver i meldingen at han forventer at Russland og Saudi-Arabia vil kutte 10–15 millioner fat. Torsdag kveld meldte Reuters at Trump ikke vil be amerikanske oljeprodusenter om å kutte oljeproduksjonen.

– Dette er ikke en offisiell avtale. Det vi har sett med oljeprisen er en førsterespons. Det er folk som sitter med shortingposisjoner som sikrer seg. For at et kutt virkelig skal være skal balansere oljemarkedet, må de kutte 20 millioner fat om dagen, sier Wiggen.

Tror prisen må ned til 10 dollar

I Twitter-meldingen fra Trump torsdag ettermiddag, nevner han at Russland og Saudi-Arabia må kutte 10–15 millioner fat olje. Perioden for kuttet er derimot ikke spesifisert. Dersom det er 10–15 millioner fat per dag, er dette betydelig kutt, mener Wiggen.

Hun peker på at uten et frivillig kutt fra Saudi-Arabia og Russland, må Brent-prisene til 10 dollar fatet for å forhindre verden fra å gå tom for lagringsplass som kan tvinge til et produksjonskutt.

– Markedet var allerede i bevegelse i morges etter nyheter fra Kina om å kjøpe olje til den strategiske petroleumsreserven. Når Tweet-meldingen fra Donald Trump kom, ble markedene sendt i shortdekning i troen om et kutt til 10–15 millioner fat per dag, sier Wiggen.

Blandede beskjeder

Kort tid etter Trumps Twitter-melding, fulgte Saudi-Arabia opp med egne beskjeder på Twitter. I meldingene sto det at de inviterer til hastemøte for Opec-landene. Kutt i produksjonen ble ikke nevnt. Like etter det, avkreftet Russland at Putin i det hele tatt å ha pratet med Saudi-Arabia, eller at de har sagt ja til kutt.

– Saudi-Arabia insisterer på at USA, Canada og Mexico deltar i kutt. Foreløpig har vi ingen nye nyheter for fundamentene i oljemarkedet. Basert på de faktaene vi har, forventer vi at oljeprisen blir svakere fra nåværende nivå.

Wiggen peker også på at Saudi-Arabia gjør det klart at de ikke vil kutte i produksjonen alene, og at andre land også må delta. Noe som har vært deres ståsted siden Opec-møtet i mars.

– Trumps Twitter-melding kan teknisk sett løse problemet en dag. Meldingen balanserer ikke markedet – vi trenger en løsning på et problem som trolig vil vare ut hele andre kvartal av 2020, sier Wiggen.

Fortsatt overproduksjon

Onsdag ble det kjent at Saudi-Arabia har økt oljeproduksjonen til rekordhøye 12 millioner fat om dagen. Dette sendte oljeprisen ytterligere nedover. Den amerikanske energiindeksen avsluttet dermed sitt verste kvartal noensinne.

Stacy Morris i analyseselskapet Alerian, forteller til CNBC torsdag kveld at til og med et kutt fra Saudi-Arabia og Russland kan være hjelpsomme, men at det ikke løser alle problemer. – Selv om kuttene blir på 15 millioner fat om dagen, løser ikke dette problemet med overforsyning. Koronaviruset er også en joker her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.