Oljeprisen har falt mer en 30 prosent siden toppnivået på rundt 86 dollar fatet i oktober i fjor. Onsdag handles nordsjøoljeprisen til nær 61 dollar fatet.

Nå senker også råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB sine oljeprisforventninger for 2019 betydelig.

Analytikeren nedjusterer sitt nordsjøolje (brent)-prisanslag for 2019 til 65 dollar per fat fra tidligere 85 dollar, mens 2020-prognosen kuttes til 75 dollar, fra tidligere 85 dollar fatet, ifølge en oppdatering onsdag.

For 2021 anslår SEB-analytikeren nå en oljepris på 75 dollar fatet.

Meglerhuset peker på at dommedagsstemningen (gloom and doom) henger over oljemarkedet i det bekymringer for veksten i den globale økonomien og økende skiferoljeproduksjon fra USA har ført til et synkronisert nedsalg i olje- og aksjemarkedet.

Overdrevent negativt

SEB-analytikeren mener Opec og kartellets samarbeidsland (Opec+), herunder Russland, kommer til å levere på de varslede produksjonskutt på 1,2 millioner fat per dag i første halvår, samt videre kutt, hvis behov.

Svakere forventninger til Opec-produksjon som kreves for å balansere tilbudet og etterspørselen i oljemarkedet (call on Opec), sender et feil og overdrevent negativt signal til markedet, mener Schieldrop.

Raskt avtagende oljeproduksjon i Iran og Venezuela vil gjøre at Saudi-Arabia og andre vil produsere nær rekordnivåer de neste to årene, mener han.

«Produksjonskutt av Opec+ kombinert med lavere priser vil etter vårt syn være tilstrekkelig til å balansere markedet og dermed unngås en sterk økning i lagrene», skriver meglerhuset.

Nedjusterer Equinor og Aker BP

Videre venter meglerhuset at USAs produksjonsvekst vil avta fra 1,5 millioner fat per dag i 2018 til 1,2 millioner fat per dag i 2019, og ytterligere til én million fat per dag i 2020.

«Vi venter at oljeprisfallet på mer enn 30 prosent siden oktober 2018 sammen med strammere kreditt vil føre til en betydelig reduksjon i den månedlige statistikken over gjennomførte oljebrønner», skriver analysesjefen.

I en separat oppdatering fastholder imidlertid SEB sine kjøpsanbefalinger både på Aker BP og Equinor, ifølge TDN Direkt.

Kursmålene nedjusteres imidlertid på bakgrunn av de oppdaterte oljeprisprognosene. Kursmålet på Aker BP tas ned til 315 kroner fra tidligere 320 kroner, mens Equinor-kursmålet reduseres til 220 kroner fra tidligere 240 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det er kun to av ungdomspartiene som ikke vil legge ned oljenæringen så fort som mulig. Hva er det disse ungdomspolitikerne ikke har forstått?
01:44
Publisert: