– 50 dollar fatet er det vi vil ha. På 70 dollar skummer vi fløten. Når vi 100 dollar, kommer de til å danse i gatene i Dallas, sier direktør Andrew Feltus i kapitalforvaltningsselskapet Amundi i USA til nettstedet MarketWatch.

Det er ikke en seiersdans Feltus ser frem til.

– Det føles illevarslende, sier han.

Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie mener mye ligger til rette for høyere oljepriser, og har tidligere uttalt til DN at han ikke utelukker at oljeprisen går i 100 dollar i løpet av tre års tid.

– Med 100 dollar fatet så er det mange små oljeselskaper med dårlig økonomi og lite fokus på miljøutslipp som starter opp igjen, sier han til DN.

Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie
Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie (Foto: Emil Weatherhead Breistein)

Skiferolje

Oljebransjen fikk seg en solid smell under koronapandemien. For første gang i historien falt prisen på USA-lettolje under null i april i fjor. Aktører som satt på kontrakter for leveranse av olje neste måned måtte betale for å komme seg ut av kontrakter.

Resultatet ble at mange selskaper med svake kapitalreserver måtte gi opp. Selskapene som overlevde prisfallet har siden tatt mindre risiko, noe store pengeforvaltere som Amundi setter pris på.

Med en oljepris som nå har passert 70 dollar fatet, og spådommer om at etterspørselen vil fortsette å stige raskt ettersom verden åpner opp igjen, er frykten blant långivere og investorer at flere selskaper vil ta større risiko for å bli med på den varslede oppgangen.

I USA følger mange spent med på skiferoljeproduksjonen. Det var ingen som blødde mer enn amerikanske skiferoljeprodusenter i kjølvannet av fjorårets priskrig mellom gigantene Saudi-Arabia og Russland.

Med priser på 70 dollar fatet er slik produksjon igjen lønnsom, skriver analytiker Teodor Sveen Nilsen i Sparebank 1 Markets i en fersk analyse.

– Vi forventer noe vekst i de neste kvartalene, konkluderer han.

Det kjente og det ukjente

Fredag varslet Det internasjonale energibyrået at etterspørselen etter olje vil være tilbake på nivåene man så før pandemien, mot slutten av neste år. Når folk vender tilbake til kontorene sine og både bil- og flytrafikken tar seg opp igjen, vil det være behov for mer olje.

Men det er flere ukjente faktorer som kan påvirke oljeprisen. Hvilke beslutninger oljekartellet Opec tar angående produksjonsmengde, er en av dem. En annen er hvordan investorer og regjeringer vil forsøke å snu energiforbruket i mer klimavennlig retning for å nå klimamålene. USAs president Joe Biden har lovet å kutte landets klimautslipp. Samtidig har han godkjent nye prosjekter for leting etter olje og gass flere steder i USA, noe som har provosert klimaaktivister.

Alle disse kjente og ukjente faktorene må aksjonærer, långivere og analytikere forsøke å prise inn i spådommene sine for fremtiden. Og i en verden i rask forvandling, håper aktører som Amundi at selskapene de finansierer er disiplinerte og ikke tar unødvendig risiko.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.