Fra fjorårets bunnpunkt på 44 dollar fatet i juni har oljeprisen steget med 52 prosent, og bare den siste måneden har prisene steget med ni prosent.

– Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle stige så mye som nå. Jeg hadde sett for meg 60-tallet i fjerde kvartal. Dette har steget mer enn alle estimatene jeg kan huske å ha sett, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Dyr fyringsolje

Oljeprisen fikk et ekstra lite dytt i baken natt til torsdag etter at bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute la frem tall som viste at de amerikanske råoljelagrene falt seks millioner fat forrige uke. Torsdag kveld kommer nye oljelagertall fra det amerikanske energidepartementet. De er ventet å vise et fall på 4,7 millioner fat, som i så fall blir syvende uken på rad med lagertrekk.

Lagertrekk betyr at mengden olje i oljelagrene faller.

Torbjørn Kjus.
Torbjørn Kjus. (Foto: Javad Parsa)

Fall i oljelagrene har sammen med et disiplinert Opec, som fortsatt overholder sine produksjonskutt, bidratt til å dra opp prisene. På toppen av det kommer en heftig europeisk kuldebølge og mer geopolitisk uro.

– Den siste oppgangen er støttet av geopolitikk, og kaldt vær som har gjort at marginene på å produsere fyringsolje har steget kraftig, sier Kjus.

– I Europa har marginen på å produsere gassolje, som i stor grad er fyringsolje, gått fra ni til 12 dollar fatet i desember, og har bidratt til ytterligere etterspørsel på råolje, sier han.

Millioner av fat i spill

Ifølge oljeanalytikeren har den geopolitiske risikoen betydd vel så mye som behovet for mer olje til fyring.

– Vi har hatt trøbbel i Libya igjen, vi har hatt demonstrasjoner i Iran og Venezuela er på randen av kollaps, sier han.

  • I slutten av desember eksploderte en oljerørledning i Libya som frakter olje til Es Sider-terminalen, landets største eksportpunkt. Det ga en lavere flyt av olje til eksportmarkedet fra Libya.
  • I Iran har det blusset opp demonstrasjoner mot myndighetene og blir kalt den største prøvelsen regimet har stått overfor siden massedemonstrasjonene i 2009. Over 20 personer er så langt drept. Iran er oljekartellet Opecs tredje største oljeprodusent med en råoljeproduksjon på 3,8 millioner fat om dagen.
  • Venezuela har verdens største oljereserver på over 300 milliarder påviste fat, men landet er i en forferdelig økonomisk krise. De siste årene har landets oljeproduksjon falt drastisk i takt med krisen. De siste to årene har produksjonen falt med 546.000 fat, og ligger nå på under to millioner fat om dagen.

En parallell kollaps i produksjonen til Iran og Venezuela ville være katastrofalt.

– Hvis det nå eksploderer i Iran, hvis atomavtalen blir skrotet og Venezuela kollapser, da har vi kanskje priser på 100 dollar igjen, sier Kjus.

70 dollar

Han mener også at finansspillerne i oljemarkedet, hedgefond og lignende, har bidratt til å presse prisene opp den siste tiden fordi de har lastet opp med oljeposisjoner i løpet av desember.

– De ser nok det samme som meg, at det er mer oppsiderisiko enn nedsiderisiko akkurat nå, sier han.

Kjus tror helt klart vi kan se oljeprisen treffe 70 dollar fatet i nær fremtid.

– Jeg tror ikke det skjer denne uken, men det er klart at det kan jo skje i dag eller i morgen. Det er ikke uvanlig at vi kan se bevegelser på to dollar på to dager. Men vi er på et overkjøpt territorium og vi pleier ikke å bli lenge på sånne nivåer, så personlig hadde jeg ikke kjøpt nå, sier han.

DNB Markets har en prognose på 60 dollar fatet i 2018.(Vilkår)

Kina: 626 millioner overvåkningskameraer innen 2020
Overvåkningskameraer utstyrt med kunstig intelligens kan blant annet spore opp kriminelle ved hjelp av ansiktsgjenkjennelsesteknologi.
01:04
Publisert: