Mandag stiger oljeprisen 1,40 prosent.

Et fat av nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, koster nå 73,08 dollar. Hittil i år har oljeprisen steget 35 prosent.

Oppgangen kommer blant annet etter at USAs president Donald Trump i helgen truet med «slutten på Iran».

– Aldri true USA igjen

– Hvis Iran vil slåss betyr det den offisielle slutten på Iran. Aldri true USA igjen, skrev presidenten på Twitter søndag kveld.

Oljeprisen er ikke spesielt glad i geopolitisk uro, altså politiske spenninger på tvers av landegrenser. Forholdet mellom USA og Iran har lenge vært betent, særlig etter at USA har innført strenge sanksjoner for å blokkere Irans oljeeksport. Sanksjonene er innført i et forsøk på å få Iran til å godta strengere restriksjoner rundt atomkraftavtalen med USA. Det har rammet oljeproduksjonen til Iran hardt.

I et intervju med CNBC sier Russlands energiminister Alexander Novak at den pågående handelskrigen og spenningene rundt Iran har skapt et «veldig ustabilt» oljemarked.

– Det er mange faktorer som er vokst seg større, og det er mer komplisert å ta langsiktige beslutninger som er fundamentale for markedet, sier han til den amerikanske næringslivsavisen.

Signaliserer kutt ut året

Oljemarkedet er sensitivt for endringer i tilbud og etterspørsel. Mens geopolitisk uro skaper usikkerhet rundt produksjonen, altså tilbudet, bidrar handelskrigen til usikkerhet rundt etterspørselen. I så måte ligner de hverandre litt ut. Men i løpet av helgen har oljeprisen også fått støtte av at Saudi-Arabia, verdens oljestormakt, har signalisert at produksjonen vil holdes nede hele året.

– Vi trenger å fortsette i dette sporet i ukene og månedene som kommer, sa Saudi-Arabias energiminister Khalid Falih under søndagens møte i overvåkningskomiteen til Opec i Jeddah i Saudi-Arabia.

Til tross for at Donald Trump til stadighet tar til Twitter for å fortelle oljekartellet Opec at oljeprisen er for høy, har Opec, med Saudi-Arabia i spissen, holdt på sine produksjonskutt for å holde oljeprisen stabil rundt dagens nivåer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.