Konflikten mellom USA og Saudi-Arabia i kjølvannet av at journalist Jamal Khashoggi forsvant, skaper uro i oljemarkedet, mener Bjarne Schieldrop, råvareanalytiker i SEB. Noen krise tror han likevel ikke det blir.
– En umiddelbar oljekrise, hvor Saudi-Arabia faktisk kutter produksjonen til det internasjonale samfunnet ligger nok ganske langt borte, sier Schieldrop.
Han mener synet på Saudi-Arabia og landets kronprins Mohammed Bin Salman var i ferd med å endre seg til det bedre, men at det internasjonale samfunnet nå ser landet for det «det faktisk er»:
– Et kongedømme og et ikke-demokratisk system hvor folk blir forfulgt og hvor det ikke er tilstrekkelig lov og dom.
Moderat stigning i oljeprisen
Bjarne Schieldrop tror oljeprisen kommer til å stige moderat mot slutten av året. Han fremhever minkende oljelagre som hovedårsaken til stigningen.
– Vi har et oljeprismål neste år på 85 dollar. Det er mindre olje på tilbudssiden fra Iran, men vi ser ikke lagernivåeffekten av fallene i produksjon fra Iran før i desember når vi får data fra november.
Schieldrop forklarer at markedet ofte reagerer først når lagertallene kommer.
– I desember tror vi at vi kommer til å se lagertrekk og et stramt marked, forklarer analytikeren, som forventer at oljeprisen vil ligge på 85 dollar ved inngangen til 2019.
Tall fra American Petroleum Institute gir indikasjoner på at råvarelagrene faller med cirka to millioner fat.
– Brå endringer i bortfall av produksjon, for eksempel at produksjonen i Venezuela faller enda raskere eller at det blir nye forstyrrelser på produksjonen i Libya, kan gi større endringer i oljeprisen. Samtidig vet vi at de som har reserveproduksjon i Opec, Saudi-Arabia, Kuwait og De forente arabiske emirater, har mindre og mindre reservekapasitet. Foreløpig klarer vi oss fint, men bufferen blir mindre, sier Schieldrop.
Manglende reaksjoner fra USA
På søndag truet den saudi-arabiske regjeringen med sterke motreaksjoner dersom det kommer sanksjoner mot landet.
– Det er ingenting som tyder på at Donald Trump kommer til å innføre sanksjoner mot Saudi-Arabia, men det er litt avhengig av hva som blir funnet eller ikke funnet i etterforskningen, sier Schieldrop.
Schieldrop forteller at årsaken til Trumps tilbakeholdne linje er USAs innflytelse i Midtøsten. Saudi-Arabia er USAs nærmeste allierte i Midtøsten. Skulle Trump innføre strenge sanksjoner mot Saudi-Arabia vil innflytelsen i Midtøsten stå på spill.
– Rent moralsk burde Trump selvfølgelig tatt avstand fra Saudi-Arabia sitt regime og Mohammed bin Salman, men rent geopolitisk vil det føre til at USA vil miste enormt mye innflytelse i Midtøsten. Vi ser at det USA jobber med går mer langs realpolitikk enn moral og demokrati, sier Schieldrop.
Likevel påpeker Bjarne Schieldrop i SEB at sannsynligheten er stor for at Saudi-Arabia vender nesen mot det asiatiske markedet fremfor USA.
– Vi vet at i fremtiden ligger oljesalget mot Asia generelt og Kina og India spesielt, og ikke i retning USA. Så på et eller annet tidspunkt ligger det i kortene at Saudi-Arabia kommer til å selge olje, ikke bare i dollar, men også i den kinesiske valutaen renminbi. Om det blir standpunkt nå eller ikke, gjenstår å se, men dette er nok en sprekk i forholdet mellom USA og Saudi-Arabia. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.