Prisene steg med rundt en halv dollar per fat onsdag, idet statistikk fra USA viste at lagrene av råolje og bensin fortsatte å falle i forrige uke, samtidig som oljeproduksjonen i USA ble svekket for første gang siden februar, skriver The Wall Street Journal.

Amerikanske oljelagre falt med 1,75 millioner fat i løpet av uken frem til fredag 12. mai, ifølge tall fra USAs energiinformasjonskontor (EIA) onsdag ettermiddag. 

Seks uker på rad

Dette var den sjette ukentlige lagerreduksjonen på rad. Nedgangen var mindre enn de 2,2 millioner fat som var ventet av analytikere og oljehandlere, men større enn lageroppgangen på 882.000 fat som var rapportert av bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) tirsdag kveld.

Lagrene av bensin og diesel ble også redusert i uken som gikk, samtidig som den vedvarende veksten i amerikansk oljeproduksjon tok en pause for første gang på 13 uker. Redusert produksjon i Alaska mer enn veide opp for en økning i det kontinentale USA.

– Saudiaraberne kommer til å like dette. Dette er omtrent det beste de kunne håpe på, sier Bob Yawger, sjef for futuresdivisjonen i Mizuho Securities USA, til WSJ.

Saudi-Arabia og Russland sa tidligere i uken at de støtter en ni måneders forlengelse av den gjeldende Opec-avtalen om produksjonskutt, men enkelte analytikere og investorer sier at dette muligens ikke er nok.

Selv onsdagens lagertall viser at dette ikke vil endre nok, sier Gene McGillian, analysesjef i Tradition Energy, til avisen.

– Lagrene holder seg høye, sier McGillian, og viser til at prisen på amerikansk lettolje steg til 49,50 dollar per fat etter at ukestatistikken ble offentliggjort, men at den ikke maktet å overstige dette nivået: -Jeg tror dette viser at det er visse forbehold i markedet med hensyn til avtalen.

Lagrene stiger 

Tvilen kom til overflaten tirsdag, etter at Det internasjonale energibyrå (IEA) sa at kommersielle oljelagre i utviklede land steg med 24,1 millioner fat i første kvartal. IEAs foreløpige funn tydet dessuten på at lagrene steg videre i april.

Prisdifferansen mellom kontrakter i nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er fra tirsdag morgen til torsdag morgen utvidet med 15 cent, slik at Brent-premien torsdag morgen er på 2,80 dollar per fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er juni-kontrakten, handles torsdag morgen for 48,90 dollar per fat, ned 17 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 41 cent til 49,07 dollar per fat.

Til sammenligning ble kontrakten handlet for rundt 48,94 dollar pr fat da Oslo Børs stengte tirsdag 16. mai.

Brent 1. posisjon, som er juli-kontrakten, omsettes torsdag morgen for 52,04 dollar per fat, ned 17 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 56 cent til 52,21 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte tirsdag 16. mai, lå Brent-kontrakten på rundt 51,88 dollar per fat.

Brent spot for umiddelbar levering noteres i morgentimene til 51,95 dollar per fat, ned 11 cent fra foregående handelsdag, da prisen steg 50 cent til 52,06 dollar per fat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.