Oljeprisen er ifølge Bloomberg på vei mot sin lengste periode med ukentlig nedgang siden august 2015 som følge av at amerikanske råoljelagre fortsetter å holde seg høye, kombinert med at oljeproduksjon fra Libya går mot sitt høyeste nivå på fire år. 

Prisen på nordsjøoljen Brent Spot stupte nær to dollar fatet onsdag. Oslo Børs ble dratt med ned i dragsuget og avsluttet torsdagen med sitt tredje største fall så langt i år, ledet an av oljerelaterte selskaper som Statoil, Subsea 7 og Aker Solutions.

Oljeprisen ligger fredag morgen og lurer like under 47 dollar fatet, i påvente av nye riggtellinger fra USA, som er en av indikatorene på produksjonsaktiviteten i USA. 

Tror på reaksjon fra Opec

Oljeprisen er derfor på sitt laveste siden oljekartellet Opec bestemte seg for å kutte i produksjonen i november i fjor. 

Det er ventet at Libya, som er unntatt produksjonskuttene til Opec, vil øke produksjonen med én million fat per dag innen utgangen av juli, skriver Bloomberg.

Det internasjonale energibyrået (IEA) sa onsdag i sin første prognose for 2018 at produksjon fra ikke-Opec-land vil være mer enn nok for å mette den globale etterspørselen for olje neste år. 

– Hvis oljeprisen beveger seg ned mot 40 dollar fatet, vil det sannsynligvis komme en reaksjon fra Opec, sier investeringsdirektør Jonathan Barratt i Ayers Alliance Securities, ifølge Bloomberg. 

Ingen resultater fra Opecs medisin

En av dem som lenge har vært skeptisk til Opec sin kuttstrategi er råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB.

Han mener Opec sine kutt har ført til en kjempestimulans for amerikanske skiferprodusenter med god profitt for mange nye brønner.

Denne gangen er det ingen signaler fra Opec som har skapt bevegelser i oljeprisen.  Fallet denne uken skyldes ifølge Schieldrop en kombinasjon av IEAs månedsrapport og tall fra USA som viste sterk økning i amerikanske oljelagre.

Fulle oljelagre betyr at at tilbudet av råolje øker. Etterspørselen vil ikke klare å demme opp for oljen som er ute i markedet, som igjen trekker prisene ned. 

– Vi så en veldig reaksjon på lagertallene denne uken, og det var da særlig økningen i bensinlagrene som skapte hodebry, fordi dette skjer midt i kjøresesongen i USA. På toppen av dette kom informasjonen fra IEA, sier Schieldrop. 

Han peker blant annet på at det ikke var noen lagertrekk i OECD sine kommersielle oljelagre. 

– Markedene hadde håpet å se lagertrekk og at Opec sin medisin fungerer, sier råvareanalysesjefen. 

Flere rigger legger press på Opec

Schieldrop sier at dette kommer til å snu i andre halvår, og at vi da kommer til å få se lagertrekk i i OECDs kommersielle oljelagre. 

Fredag kveld legger oljeselskapet Baker Hughes frem sin ukentlige riggtelling. Antall oljerigger i USA har eksplodert i løpet av det siste året, og bidrar i stor grad til å trekke oljeprisen nedover. 

Får vi flere aktive rigger inn i det amerikanske oljemarkedet, tror Schieldrop at Opec blir nødt til å stå på med kuttene sine enda lenger. 

– For hver eneste ekstra oljerigg man legger i markedet i 2018, må Opec kutte enda mer. Det kommer til å kreve at de kutter i produksjonen i hele 2018, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: Cezanne og Zola
Lidenskap. Maleren Paul Cézanne og forfatteren Émile Zola hadde et livslangt, men turbulent vennskapsforhold.
01:59
Publisert: