Fredag forrige uke var prisen på nordsjøoljen Brent Spot nede i 46,66 dollar fatet. Det er den laveste oljeprisen siden oljekartellet Opec i november ble enige om å kutte i produksjonen for å drive prisene oppover. 

Samme dag sendte den amerikanske storbanken Goldman Sachs ut en oppdatering til kundene hvor den skriver at den frykter deres forventninger om en oljepris på 50 dollar fatet for 2017 på råvarebørsen i London er i fare dersom prisene fortsetter å være så presset som de er nå, skriver Marketwatch. 

Tviler på 50 dollar fatet

– Den raskere nedgangen i langsiktige oljepriser enn vi forventet dette året er en åpenbar nedsiderisiko for vårt spotprisanslag, skriver analytikerne i Goldman Sachs. 

Banken mener den plutselige nedgangen fredag, en såkalt «sell-off», blant annet skyldes at investorer solgte unna olje etter en brå nedgang i kobber og jernmalm dagen før på grunn av bekymringer over vekst i Kina.

Storbanken Citi advarer i sin årlige oljemarkedsanalyse om at selve oljenæringen, Opec og oljemarkedet undervurderer produksjonsveksten som ligger an til å komme fra amerikanske skiferoljeprodusenter fremover. I 2018 ser Citi-analytikerne en amerikansk skiferproduksjonsvekst på 1,2-1,5 millioner fat per dag, skriver TDN Finans. 

Citis oljeanalytikere skriver at de tidligere hadde et anslag for produksjonsvekst fra skiferolje i USA som de trodde var aggressivt, men at de har innsett at veksten ligger an til å bli enda sterkere enn tidligere antatt.

Sikker på at Opec-avtalen fortsetter

Flere nyheter har preget oljeprisen mandag, som har svingt mellom 48 og 49 dollar fatet. Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih sa på en konferanse i Kuala Lumpur mandag morgen at han er sikker på at avtalen om å kutte i produksjonen vil fortsette videre inn i neste halvår og muligens enda lenger, skriver Bloomberg News.

Russlands energidepartement meldte mandag at landet støtter en forlengelse av de Opec-ledende oljeproduksjonskuttene utover 2017, skriver TDN Finans. Videre skriver departementet at Russland for øyeblikket diskuterer flere mulige scenarioer med Opec, uten at det fremgår hvilke scenarioer det er snakk om.

Et annet Opec-land, Iran, planlegger imidlertid å øke landets produksjonskapasitet av olje med tre millioner fat per dag, sier Gholam-Reza Manouchehri i Irans statsoljeselskap Nioc, ifølge nyhetsbyrået Shana, skriver TDN Finans. 

Mandag ettermiddag handles oljeprisen fortsatt til under 50 dollar fatet.

Dette kan påvirke prisen denne uken

Oljeprisen den seneste tiden er blitt påvirket av det som ofte blir omtalt som dragkampen mellom Opec og amerikanske oljeprodusenter. Opec ønsker å kutte i produksjonen for å drive opp prisene, men blir presset av høye oljelagertall fra USA. 

Tirsdag kommer Det internasjonale energibyrået (IEA) med sin månedlige oljerapport. Her får vi oppdaterte anslag over både etterspørselen og tilbudet i inneværende år. Torsdag offentliggjør Opec sin månedsrapport, og sammen med IEAs rapport vil de kunne slå godt ut på oljeprisen om anslagene endres vesentlig. 

Tirsdag og onsdag legger henholdsvis Det amerikanske institutt for petroleum (API) og Department of energy frem ukentlige oljelagertall fra USA. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: