Oljeprisen har steget med nesten åtte prosent siden forrige onsdag. Ekstremværet Harvey, som ødela store områder i Texas, tok livet av titall personer og gjorde flere hundre tusen amerikanere hjemløse, skapte fullstendig stillstand hos flere amerikanske oljeraffinerier. Oljen som hopet seg opp i markedet sørget umiddelbart for lavere oljepriser og skyhøye bensinpriser.
Siden har oljeprisen steget kraftig ettersom flere og flere raffinerier har åpnet opp igjen.
Nå er det flere orkaner på vei. I helgen er det ventet at monsterorkanen Irma, som har herjet i de karibiske øyer med en styrkegrad fem, vil treffe Florida, og trolig storbyen Miami. Irma er en av de sterkeste orkanene som noen gang er målt.
– Det er veldig viktig for oljemarkedet hvordan disse store værfenomene utvikler seg, sier sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Tomt for drivstoff
– Det har stor betydning for USA. Det så vi forrige helg. Men så har det etter hvert hatt stor betydning også for det internasjonale oljemarkedet siden USA er blitt en eksportør av nye oljeprodukter og lettolje, sier Saltvedt, som sikter til blant annet skiferoljen.
Irma treffer sannsynligvis ikke Texas, hjertet av USAs energisektor, og vil derfor ikke gi like store utslag i oljeproduksjonen, ifølge Saltvedt. Hun forklarer at en slik storm likevel vil ha en påvirkning på forbrukersiden og at den kan forstyrre leveranser for shippingtrafikken, som igjen kan påvirke oljemarkedet.
Sør i Florida er det beordret evakuering og folk i området hamstrer nå drivstoff og vann, ifølge Bloomberg News, som skriver at trailerne med drivstoff som kjørte fra Florida til Texas for å forsyne det kriserammede området med bensin og diesel etter orkanen, nå forbereder seg på å kjøre ruten igjen – denne gangen motsatt vei. Opptil 600 bensinstasjoner i Florida var onsdag tomme for drivstoff, ifølge GasBuddy.com.
Torsdag formiddag er prisen på nordsjøoljen Brent opp rundt 0,70 prosent og handles for 54,57 dollar fatet.
Venter ingen store svingninger
I tillegg til Irma er to nye orkaner identifisert i Atlanterhavet. Dette er første gang på syv år at tre orkaner er aktive samtidig – og tredje gang i historien, ifølge meteorolog Philip Klotzbach ved Colorado State University, som spesialiserer seg på å identifisere orkaner.
Orkanen Jose befinner seg øst for Irma med en styrke på 125 kilometer i timen, men er ingen umiddelbar trussel for fastlandet.
Den siste orkanen derimot, Katia, har bygd seg opp i Mexico-gulfen og er ventet å treffe Mexicos kyst i løpet av torsdagen. Katia er oppgradert til kategori én og kan ramme oljeproduksjonen i USA.
Ettersom hverken Irma, Katia eller Jose ser ut til å treffe områder med stor oljeproduksjonsaktivitet tror ikke Saltvedt at de tre vil påvirke oljeprisen særlig. Men helt sikker kan man aldri være.
– Når disse treffer land kan de skifte retning, sier hun.
Én annen veldig viktig faktor
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities sier at orkaner som Harvey og Irma historisk i sum har økt oljeetterspørselen og dermed oljeprisen. Det skjedde etter Katrina og Rita i 2005 og det har skjedd etter Harvey.
Men det er ikke orkanen alene som har løftet oljeprisen, ifølge Omdal.
– Kanskje noe av det aller viktigste som har skjedd i det siste er at det er blitt bekreftet at Saudi-Arabia har kuttet kraftig i oljeeksporten i august, sier han.
I juli varslet Saudi-Arabia at landet vil kutte eksporten av olje ned til 6,6 millioner fat per dag, ned fra 7,6 millioner fat om dagen i samme periode året før. Det kom som et ledd i oljekartellet Opecs kuttstrategi for å løfte oljeprisen opp til nivåer som er lønnsomme for landene.
– Oljeeksporten i august er en million fat lavere, og spesielt eksporten til USA har falt, sier Omdal.
De amerikanske råoljelagrene steg 2,8 millioner fat forrige uke, ifølge American Petroleum Institute (API).
Libyas største felt er åpnet igjen
Libyas desidert største oljefelt, Shahara-feltet, åpnet onsdag opp igjen etter at mer enn to ukers produksjonsstans, ifølge Bloomberg News.
Myndighetene i Libya åpnet rørledningen mellom den sørvestre delen av Shahara-feltet og Zawiya-raffineriet etter at de kom til enighet med en av de militante gruppene som hadde stengt av rørledningen. Åpningen av ledningen bidro til at feltet kunne starte opp produksjonen igjen. Stansen har kostet feltet over 160 millioner dollar.
Borgerkrig og uro sendte oljeproduksjonen til Libya ned til rekordlave nivåer i 2014, 2015 og 2016, men i 2017 har oljelandet gjenopptatt mye av oljeproduksjonen.(Vilkår)