Oljeprisene er svakt opp torsdag morgen, men nordsjøolje handles rundt 1,5 dollar lavere per fat enn den gjorde da Oslo Børs stengte onsdag. Nordsjøoljen Brent Spot handles torsdag morgen til 48,50 dollar fatet. 

Onsdag var den svakeste dagen i oljemarkedet siden mars, og kontrakter i nordsjøoljen Brent sluttet på sitt svakeste nivå siden november.

Bakgrunnen var at USAs energiinformasjonskontor (EIA) onsdag ettermiddag rapporterte at oljelagrene i USA steg med 3,3 millioner fat i forrige uke, mens markedet hadde ventet et tilsvarende fall i lagrene, skriver The Wall Street Journal.

Økningen er den første siden slutten av mars. Den uventede lagerbyggingen rystet et allerede nervøst marked. Investorer har ifølge avisen fulgt lagertallene fra USA hver uke for å finne tegn til at nesten tre års tilbudsoverskudd på olje skal begynne å forsvinne.

– En ond sirkel

Også bensinlagrene steg etter fire uker med fall. Økningen, som kommer i den første hele uken i USAs «driving season», utløser frykt for at etterspørselen vil bli beskjeden denne sommeren, og at amerikanske bilførere ikke vil bidra mye til å få ned olje- og drivstofflagrene.

– Dette er en liten katastrofe så tidlig i raffineringssesongen, sier Bob Yawger, sjef for futureshandel i Mizuho Securities USA, til WSJ.

Hvis mer bensin går til lagre, i stedet for til kjøretøyer, kan raffineriene ventes å ta ned produksjonen, og kjøpe mindre olje for å lage drivstoff.

– Hele greia er en ond sirkel som egentlig ikke gir noe særlig rom for oppgang, sier Yawger.

60 dollar fatet i fjerde kvartal

Den franske storbanken Société Générale har i en oppdatering torsdag listet opp sine konklusjoner for oljeprisen ut 2018: 

  • Opec holder en flat oljeproduksjon.
  • Global vekst i oljeetterspørsel forblir sunn.
  • Råoljeprisene vil bevege seg i retningen av lagertall. 
  • Nordsjøoljen Brent Spot vil ligger mellom 57,50 dollar fatet til 55 dollar fatet i tredje kvartal 2017 og øke til mellom 60 dollar fatet til 57,50 dollar fatet i fjerde kvartal. 

Risiko for videre fall

Ric Spooner, analytiker i CMC Markets i Sydney, mener at det er en risiko for at prisene vil kunne falle mer, men at de «trolig vil finne støtte nær dagens nivåer», skriver Bloomberg News.

– Markedet er veldig følsomt overfor lagertall nå. Dette er en periode hvor investorer venter å se sesongmessig nedgang i lagrene, sier Spooner.

Enkelte markedsaktører mener at lagerbyggingen kan vise seg å ha vært en enkeltstående hendelse.

– Tallene betyr ikke at vi bør avskrive mange uker med fallende lagre, sier Greg Sharenow, porteføljeforvalter i Pacific Investment Management, til The Wall Street Journal, og legger til at lagernedbyggingen kanskje må «overprestere før vi finner fotfestet».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: «I Am Not Your Negro»
I Am Not Your Negro
01:57
Publisert: