Oljeprisene stiger tirsdag etter flere nyheter mandag som tyder på at Opec og Russland vil fortsette å kutte i produksjonen. 

Nordsjøoljen Brent Spot er tirsdag formiddag opp 0,33 prosent og handles til like under 50 dollar fatet. 

Mandag sa Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih på en konferanse i Kuala Lumpur at han er sikker på at avtalen om å kutte i produksjonen vil fortsette videre inn i neste halvår og muligens enda lenger.

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih.
Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih. (Foto: Daniel Chan/AP/NTB Scanpix)

Al-Falih sier at de er klare til å gjøre hva enn som skal til for å nå målet om å bringe oljeprisen tilbake til normalen, skriver Financial Times. 

– Kommersielt selvmord å ikke forlenge kuttene

Opec holder ministermøte 25. mai, for å avgjøre om produksjonskuttene skal forlenges, og markedsaktører tror ifølge avisen i økende grad at dette vil skje.

«Oljekartellet begår kommersielt selvmord hvis det ikke forlenger kuttene og gir energisektoren en hard tiltrengt støttepilar. Slik sett, fremstår Opec-møtet i økende grad som et «nå eller aldri»-øyeblikk for organisasjonen», skriver meglerfirmaet PVM i et kundenotat.

Ifølge Financial Times skal også Russland, som leder gruppen av oljeproduserende land som ikke er medlem av Opec, men bidrar med produksjonskutt – støtte opp om en forlengelse av produksjonskuttene. 

Russlands energiminister Alexander Novak sa mandag at han støtter en forlengelse av kuttavtalen og argumenterte med at en større oljeetterspørsel vil gjøre kuttene mer effektive i månedene som kommer. 

– Personlig tror jeg at bunnen er passert

Oljeprisene beveger seg fortsatt rundt de laveste nivåene siden november, før Opec og andre store produsenter inngikk avtalen om produksjonskutt for første halvår i år.

Salgspresset i forrige uke ble utløst av bekymring for at globale oljelagre ikke reduseres så raskt som håpet, spesielt som følge av vedvarende produksjonsvekst i USA. Men prisene steg fredag og mandag, noe som får enkelte investorer til å tro at salgspresset er over.

– Jeg tror markedet vil hente seg inn igjen. Dette er den tunge etterspørselssesongen – vi skulle så avgjort ikke bevege oss nedover, sier Mark Waggoner, sjef for Excel Futures, til Wall Street Journal.

Waggoner tror at oljeprisene snart vil begynne å stige. Så snart WTI-oljen når rundt 47,20 dollar per fat, vil han trolig begynne å kjøpe.

– Personlig tror jeg at bunnen er passert, sier han til avisen.

Dette kan påvirke prisen denne uken

Oljeprisen den seneste tiden er blitt påvirket av det som ofte blir omtalt som dragkampen mellom Opec og amerikanske oljeprodusenter. Opec ønsker å kutte i produksjonen for å drive opp prisene, men blir presset av høye oljelagertall fra USA.

Tirsdag kommer Det internasjonale energibyrået (IEA) med sin månedlige oljerapport. Her får vi oppdaterte anslag over både etterspørselen og tilbudet i inneværende år. Torsdag offentliggjør Opec sin månedsrapport, og sammen med IEAs rapport vil de kunne slå godt ut på oljeprisen om anslagene endres vesentlig.

Tirsdag og onsdag legger henholdsvis Det amerikanske institutt for petroleum (API) og Department of energy frem ukentlige oljelagertall fra USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: