Aasulv Tveitereid var kjent for å være blant Norges mest treffsikre oljeserviceanalytikere frem til han i 2008 sa opp jobben i SEB Enskilda for å bruke mer tid på familie og trening. Fra 2011 valgte han å satse for fullt på egne investeringer, og har i perioden fra 2012 til 2017 bidratt i forvaltningen av Stenshagen-familiens formue.

Tveitereid har her på ny vist stor treffsikkerhet innen oljeservice. Han solgte seg helt ut av oljeservice høsten 2013 og unngikk dermed den dramatiske nedturen fra 2014 til 2017. I fjor høst så han imidlertid et klart tegn til bedring og kjøpte seg blant annet inn i seismikkselskapene TGS og Spectrum.

– Seismikk har alltid vært et ledende segment, så jeg kjenner veldig godt igjen de tegnene vi så tidlig på 90-tallet, i 2003 og etter finanskrisen, sier Tveitereid.

Det han ser tegn til, er opptakten til en kjempefest.

– Med en oljepris på over 60 dollar per fat eller høyere tror jeg at dette er starten på en kraftig ny fest i olje og oljeservice, sier Tveitereid.

20 millioner i papirgevinst

Den tidligere analytikerstjernen har allerede tjent godt på investeringen i TGS og Spectrum, som begge er opp over 35 prosent på Oslo Børs hittil i år. Basert på det som er kjent om Tveitereids aksjebeholdning i de to selskapene, er papirgevinsten på over 20 millioner kroner siden inngangen av april.

TGS la onsdag frem tall for første kvartal som viste at inntektene økte med 56 prosent sammenlignet med samme kvartal året før. Resultatet nær tredoblet seg. TGS-sjef Kristian Johansen sa under onsdagens resultatpresentasjon at de sterke salgstallene overrasket både ham selv og markedet.

– Vi hadde det tredje beste sensalget for første kvartal i selskapets historie. De fundamentale forholdene i markedet er nå klart forbedret, og det er vanskelig å finne negative tegn i dagens situasjon, sier Johansen.

– Dette var litt som jeg hadde håpet på det siste halvåret. Det som er kult her, er at dette er en tydelig bekreftelse på at dette definitivt er starten på en oppgangssyklus, sier Tveitereid.

Han mener at den gryende festen innen seismikk snart også vil forplante seg til andre sektorer.

Frykter oljeprisen går «bananas»

Tveitereid understreker imidlertid at det er en risiko for at han tar feil og at det kan komme negative overraskelser.

– Det jeg egentlig er mest redd for nå, den største risikoen, er at oljeprisen går bananas og stiger over 100 dollar. Da risikerer man å drepe veksten i verdensøkonomien, og dette kan føre til at hele festen får en brå slutt. Det er min største bekymring nå, sier Tveitereid.

Han peker på at balansen mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet ser svært stram ut, og at det er risiko for ytterligere prisøkning.

– Markedet ser svært stramt ut. Oljeselskapene har underinvestert i mange år, og det begynner man nå å se effektene av, sier Tveitereid.

Han mener oljeselskapene nå er tvunget til å øke investeringene i leting og utbygging for å kunne erstatte oljeressursene som til enhver tid utvinnes.

«Spruter av kontantstrøm»

Det er dette behovet for økte investeringer som dekker bordet til oljeservicefesten.

– Alt ligger til rette for en solid opptur i mange år, så lenge makroøkonomien holder seg og man unngår at oljeprisen går bananas, sier Tveitereid.

– Jeg vil helst ikke se oljeprisen over 80. Det trenger jeg ikke. Mellom 60 og 80 er det ultimate intervallet for at vi skal stå overfor tre til fire fantastisk gode år for oljeservicesektoren, legger han til.

TGS-sjef Kristian Johansen pekte under onsdagens resultatpresentasjon på at drastiske kostnadskutt i oljenæringen sørger for oljeselskapenes lønnsomhet er bedre nå enn da oljeprisen var over 100 dollar for fire år siden. Tveitereid mener dette bereder grunner for festen han varsler.

– Når oljeprisen lå på 110 dollar i 2014, så vi at oljeselskapene hadde negativ fri kontantstrøm på grunn av høye kostnader. Men nå med en oljepris på 65 til 70 dollar og vesentlig lavere kostnader så spruter selskapene over av positiv kontantstrøm, sier Tveitereid.

Har tro på Subsea 7

Både Johansen og Tveitereid peker på at dette gir oljeselskapene mer penger å investere.

– Hvilke oljeaksjer er det du har satset på foreløpig?

– Det er primært seismikk, TGS og Spectrum, og så må man se på hvilke selskaper som kommer senere. Alt kommer jo etter hvert, men av store kvalitetsselskaper synes jeg at Subsea 7 ser veldig interessant ut, sier Tveitereid.

Han understreker at han ikke investerer i selskaper med høy gjeld.

– Det tør vi ikke. Så vi investerer i gode kvalitetsselskaper som har solid balanse med operasjonell giring, en god historikk og en dyktig ledelse, sier Tveitereid.

– TGS og Subsea 7 er to eksempler. Dette er selskaper som sikkert vil stige massivt i kurs i løpet av en oppgangsperiode, sier han.

– Så du er ikke skremt av den kraftige oppturen som allerede har vært?

– Overhodet ikke. Jeg laget mine prognoser i november/desember i fjor, og konsensusestimatene er ikke i nærheten av det jeg tror på for 2019 og 2020. Og får jeg rett, så er hele sektoren fortsatt sjarmerende billig, sier Aasulv Tveitereid. (Vilkår)

Lokket på for Lerum i Sogndal
DN var med da det siste glasset med jordbærsyltetøy gikk ut av den nesten hundre år gamle fabrikken i Sogndal.
02:02
Publisert: