Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeselskapet Aker BP hadde på forhånd steget over 33 prosent i 2019 og passert hundre milliarder kroner i markedsverdi på Oslo Børs.

Oppturen ble brutt da toppsjef Karl Johnny Hersvik onsdag la frem et overskudd på 1.805 millioner dollar før skatt for 2018. Det var riktignok mer enn en fordobling fra fra 811 millioner dollar i 2017, men på forhånd ventet aksjeanalytikerne i snitt et resultat på 1860 millioner dollar i 2018, ifølge estimater innhentet for TDN Direkt blant tolv analytikere. Aksjekursen var ned en drøy prosent utpå ettermiddagen onsdag. Hersvik lar seg ikke affisere.

– Jeg er veldig fornøyd med Aker BPs utvikling i 2018. Vi leverte sterk operasjonell ytelse, og fortsatte å bygge vår portefølje for å muliggjøre videre lønnsom vekst i årene som kommer, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik om tallene i en pressemelding.

Bommet på inntektene

Aker BP er gjennom en serie store Aker-regisserte oppkjøp og sammenslåinger gjennom oljekrisen blitt den kanskje største utfordreren til giganten Equinor på norsk sokkel. Aker BP produserte totalt 155.700 fat olje og gass per dag i 2018, opp fra 138.800 fat per dag året før. Selskapets markedsverdi utgjør nå nesten en sjettedel av Equinors. Før resultatfremleggelsen anbefalte ni av de tolv aksjeanalytikerne sine kunder å kjøpe Aker BP-aksjen, og bare én anbefalte salg.

Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets mener at mye av resultatskuffelsen skyldes engangseffekter. Det samme gjør aksjeanalytiker Trond Omdal i Fearnley Securities.

– Til tross for inntjeningsbommen i fjerde kvartal 2018, ser vi på Aker BPs verdiskapnings-fortelling som intakt, skriver Omdal i en oppdatering.

Store mål

Når det gjelder målene for tiden fremover, har Aker BP allerede annonsert dem på sin kapitalmarkedsdag i midten av januar. Styret har blant annet foreslått et aksjeutbytte på 750 millioner dollar, opp fra 450 millioner i 2018, med ambisjon om å øke med 100 millioner dollar i året frem mot 2023.

Aker BP annonserte i tillegg at det planlegger å tredoble produksjonen innen 2025 basert på eksisterende portefølje. Selskapet skal samtidig nesten halvere sine produksjonskostnader til syv dollar fatet innen 2023. Alle nye prosjekter skal være lønnsomme med oljepriser nedi 35 dollar fatet.

– Det handler om å utvikle et sånt mål og holde seg til det, sa Hersvik på en oljekonferanse i Stavanger mandag.

– Vi tror på en verden der olje- og gasselskapene lever like godt i tøvær som i uvær. Jeg minner om at da vi gikk inn i fjerde kvartal, sto oljeprisen i noen og åtti dollar fatet. Da vi gikk ut av fjerde kvartal, sto oljeprisen i noen og femti dollar fatet, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.