Fristen for å rekke den gunstige oljeskattepakken går ut ved nyttår, og nå renner utbyggingsplanene inn til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Onsdag er det det østerrikske selskapet OMV som leverer plan for utbygging og drift (pud) for gass- og kondesatprosjektet Berling, som består av to felt som tidligere var kjent som Iris og Hades.
Totale investeringer er beregnet til 9,1 milliarder kroner, som deles mellom operatør OMV som eier 30 prosent, Equinor med 40 prosent, DNO med 20 og Sval med ti.
Funnene skal bygges ut med et nytt anlegg på havbunnen som kobles til Equinor-plattformen Åsgard B 20 kilometer i sørøstlig retning. Produksjonsstart er planlagt i 2028, og totale reserver er på omtrent 45 millioner fat oljeekvivalenter, heter det i en melding fra Olje- og energidepartementet.
– Viktig prosjekt
– Berling-utbyggingen er et viktig og stort industrielt prosjekt for landet. Ressursene i undergrunnen er verdt om lag 68 milliarder med dagens olje- og gasspriser. Utbygginger som Berling gir store verdier til fellesskapet, arbeidsplasser i Norge og energi til våre allierte i Europa. Samtidig utnyttes eksisterende infrastruktur, sier Aasland.
I en separat melding sier OMV at prosjektet vil gi 4200 årsverk i utbyggings- og driftsfasen.
– Berling vil bidra med betydelige nasjonale ringvirkninger, og de utvinnbare gass- og kondensatvolumene vil opprettholde Norges posisjon som en viktig gassleverandør til Europa, sier administrerende direktør Knut Mauseth i OMV Norge.
Berling er den siste i rekken av uvanlig mange pud'er som er levert i høst og i vinter. Tirsdag kom Equinor med en plan for å oppgradere og elektrifisere gassanlegget på Melkøya ved Hammerfest, mens Aker BP forrige fredag like så godt klasket i bordet med 11 planer av gangen, med investeringer på svimlende 200 milliarder kroner til sammen.
Årsaken til den frenetiske aktiviteten er skattepakken som ble vedtatt under pandemien, og som gir et gunstig fradrag for oljeselskapene, selv om dette ble strammet inn noe i forbindelse med enigheten om statsbudsjettet for neste år. Forutsetningen er at planene innleveres innen slutten av 2022, og godkjennes av myndighetene i løpet av neste år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.