Med en oppgang på 1,27 prosent hittil i dag bikker oljeprisen 77 amerikanske dollar per fat mandag ettermiddag. Det skjer etter at flere medier melder at Opec-kartellet og dets allierte utenfor kartellet utsetter møtet om hvorvidt oljeproduksjonen skal økes eller ikke for tredje gang.

Oljeprisen har ikke vært høyere siden slutten av oktober 2018. Den har steget nesten 270 prosent siden bunnpunktet på snaut 20 dollar under koronakrakket i april i fjor.

Uenighet omkring produksjonskvotene

Ifølge Financial Times melder en kilde at ingen dato er oppgitt for når diskusjonene vil gjenopptas. Saudi-Arabia og Russland har sammen fremmet et forslag om å gradvis øke produksjonen av olje til 400.000 fat per dag fra august til desember, men har hittil møtt på mye motstand fra gulfstaten De forente arabiske emirater.

Motstanden mot å forlenge avtalen skyldes at De forente arabiske emirater er uenige i tallene som har blitt brukt for å regne ut hvordan produksjonen skal reguleres. Gulfstaten mener de har en langt høyere produksjonskapasitet enn 3,2 millioner fat per dag, som har blitt brukt i kalkylene. Landet ønsker derfor å unngå å bli fastlåst i en avtale med lavere basisproduksjon.

Emiratene skal ikke være de eneste som er misfornøyde med forslaget til Saudi-Arabia og Russland. Kilder fra Opec+ oppgir til Reuters at Aserbajdsjan, Kasakhstan, Kuwait og Nigeria også skal ha bedt om nye tall for deres produksjonskapasitet.

Vil uansett ikke klare å dekke etterspørselen

Det mislykkede forsøket på å komme til enighet betyr at den forventede økningen i oljeproduksjon fra august ikke vil finne sted, sier anonyme kilder til Reuters. Dette antas å ha bidratt til bykset i prisen.

DN har tidligere omtalt at Mike Muller, Asia-sjef i energitradingselskapet Vitol, uttalte til Bloomberg at tilbudet av olje uansett bare vil dekke en brøkdel av den kommende etterspørselen. Med positive vaksinenyheter og gjenåpninger av samfunn omkring hele verden forventes etterspørselen etter olje å stige.

Spenning mellom Saudi-Arabia og Emiratene

Krangelen om oljeproduksjonen kan se ut til å reflektere en større underliggende konflikt mellom Saudi-Arabia og Emiratene. Sistnevnte har trukket seg ut fra det som en gang var et økonomisk og militært samarbeid i Yemen-konflikten. Saudi-Arabia har også hatt lyst til å utfordre De forente arabiske emiratenes reise- og forretningsdominans i regionen.

I motsetning til Saudi-Arabia, som ikke har noen diplomatiske relasjoner med Israel, ble Emiratene også enige med Israel om å normalisere relasjonene seg imellom i august 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.