Mandag starter Energy Forum (IEF15) i Algerie. På forhånd er det varslet at oljekartellet Opec og Russland skal ha møter under konferansen.

Fredag bykset oljeprisen etter meldinger om at Saudi-Arabia skal være rede til å kutte i oljeproduksjonen hvis rivalen Iran fryser sitt produksjonsnivå. Mandag er det lite optimisme å spore rundt dette.

- Utspillet virket ikke helt rimelig, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov og oljeanalytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets i en morgenrapport.

Ifølge dem ville Iran uansett ikke gått med på en slik avtale:

- For det ryktede frysnivået ville være uakseptabelt for Iran – nivået ville neppe være i tråd med president Rouhani’s oppfatning av at Iran skal ha en rimelig andel av oljeproduksjonen. Senere på fredag kom det da også signaler om at Saudi Arabia ikke har forventninger om noen avtale, og oljeprisen endte til slutt ned for dagen, påpeker Hov og Gjøen.

Mandag formiddag sier oljeminister Suhail Al Mazrouei i De forente arabiske emirater, ifølge Bloomberg News, at kutt i oljeproduksjonen er ikke oppe til diskusjon i Algerie. Det skriver TDN Finans.

- Trolig kun ha begrenset påvirkning

Fredag uttalte råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB Markets at markedet «er litt vel håpefullt» med tanke på hva som skal komme ut av samtalene.

- Jeg tror ikke det blir noe vedtak om frys - og i alle fall ikke kutt, sa han til DN.

- Oljeprisen kommer til å falle tilbake etter møtet i Algerie, spådde Schieldrop.

Konferansen i Algerie varer i tre dager. Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets viser til at Opec vil holde et informasjonsmøte etter forumets slutt på onsdag.

- Flere Opec-medlemmer har foreslått produksjonsfrys. Et slikt frys vil trolig kun ha begrenset påvirkning på oljeprisen, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport.

- Vi tror det vil være nødvendig med produksjonskutt dersom oljeprisen i løpet av den nærmeste tiden skal komme over rangen på 40 til 50 dollar fatet vi har hatt i det siste, mener Olsen.

Prisfall mandag morgen

Oljeprisen begynte å falle sensommeren 2014, fra nivåer over 100 dollar fatet. I januar i år ble bunnen nådd på 27 dollar fatet.

Mandag stiger oljeprisen, etter et betydelig fall samme morgen. I skrivende stund noteres prisen på Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) til rundt 46 dollar fatet.

- I forkant av det omtalte tredagersmøtet har enkelte aktører vært optimistiske med tanke på en slags enighet om hvordan markedet kan stabiliseres, skriver Hov og Gjøen i morgenrapporten til Handelsbanken Capital Markets

- Blant enkelte er det for eksempel antatt at det kan bli besluttet et ekstraordinært møte, som finner sted rett etter det som p.t. er en uformell sammenkomst. Det er spesielt representanter for land med de største problemene knyttet til lav oljepris som gjerne fremhever mulighetene for stabiliserende tiltak, påpeker de.

Saken fortsetter under

Skjermdump: DN Investor

Tror ikke på enighet

Handelsbanken Capital Markets mener noen felles enighet uansett synes urealistisk ettersom produksjonen i Libya og Nigeria er sterkt redusert.

- Det grunnleggende problemet med en avtale er at det potensielt kan få oljeprisen opp på et høyere nivå, men da er det høyst sannsynlig at shale-produksjonen i USA igjen vil øke desto raskere. De lave oljeprisene i dag medfører kraftige investeringskutt utenfor Opec, og vi vil anta at det er hovedhensikten til Opes – slik at de selv kan fortsette å gjenvinne markedsandeler. Dette har de lykkes godt med, og det virker da ikke rimelig å intervenere gitt den rebalanseringen som nå skjer, skriver Hov og Gjøen.

Algeries energiminister Noureddine Boutarfa sa søndag at Saudi-Arabia tilbød seg å redusere sin produksjon til nivået fra januar, skriver TDN Finans.

- Dette er betydningsfullt, fordi det viser at Saudi-Arabia myknes i sin tilnærming. Fra iranernes synspunkt, kan ikke de øke produksjonen særlig mye mer, så for de kommende 12 til 18 måneder vil ikke ramme dem i særlig grad å gå med på en frysing av produksjonen, sier direktør Richard Gorry i JBC Asia til Bloomberg tv, ifølge nyhetstjenesten.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert: