Mandag møttes det utvidede oljekartellet Opec+ for å bli enige om produksjonsnivå for oktober på tvers av medlemslandene, nok en gang med energikrise, skyhøy inflasjon og geopolitisk uro som bakteppe.

Der både Saudi-Arabia, som er et av landene i Opec, og USA for bare en drøy måned siden var klare på en forventning om å øke produksjonen, har pipen nå fått en annen lyd.

Opec+-landene er blitt enige om å kutte oljeproduksjonen med 100.000 fat per dag i oktober.

Fatprisen for nordsjøolje, brent spot, har steget gjennom dagen og er opp nær fem prosent mandag ettermiddag. Oppgangen kommer samtidig som at gassprisene, målt ved referanseprisen i Nederland, skjøt opp over 30 prosent ved handelsstart mandag morgen, etter at Russland før helgen stengte gassrørledningen Nord Stream 1 på ubestemt tid.

Alle alternativer på bordet

Etter den seneste ukens fall på over ti prosent for nordsjøoljen, kom flere Opec-medlemmer på banen og ymtet om kutt i stedet for økning i produksjonen, skriver Financial Times.

Fra amerikansk hold nærmer det seg mellomvalg og president Joe Biden har trolig ønsket et oljeprisfall velkommen med åpne armer i kampen mot skyhøye drivstoffpriser, i tillegg til den generelle og skyhøye prisveksten i landet.

– Svingninger i prisen, et pessimistisk narrativ i markedet og nyheter om flere nedstengninger i Kina er grunner til bekymring. Derfor er alle alternativer aktuelle, sa Energy Aspects-analytiker Amrita Sen til Financial Times før Opec+-møtet.

Saudi-Arabias energiminister har tidligere advart mot at nye kutt kunne bli nødvendig fordi futures-handelen i nordsjøoljen, som falt 12 prosent sist måned, er blitt frakoblet fra realiteten fra faktisk produksjon og etterspørsel.

Tror på kutt

Bjarne Schieldrop, råvareanalytiker i SEB, ventet på forhånd at oljekartellet ville gå for produksjonskutt.

Han lister opp tre grunner til hvorfor:

  • På tvers av medlemslandene produseres det nå nesten tre millioner fat per dag under det nåværende taket. Dette svekker kredibiliteten til kartellets evne til å beholde markedskontroll, ettersom taket og den faktiske produksjonen ikke går overens.
  • Saudi-Arabia må senke produksjonen ettersom dagens produksjonsnivå er godt over det landet er komfortable med.
  • Saudi-Arabia og Opec+ trenger å holde oljeprisen over 100 dollar fatet for å sørge for en fortsatt tilstrømning av penger, men også for å sørge for at kapitalkostnadene holdes på et nivå som ikke gjør at det vil komme et prissjokk ved en senere anledning.

– Saudi-Arabias produksjon er i skrivende stund på nesten elleve millioner fat per dag. Landet har produsert på dette nivået kun ved to anledninger tidligere, i 2018 og 2020. Så Saudi-Arabia må gjøre produksjonskutt nå for å kunne ha fleksibilitet til å øke produksjonen ved en senere anledning, skriver Schieldrop i en analyse.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Fatprisen for nordsjøoljen ligger i dag nesten 30 prosent under toppen som ble nådd i mars i år, da spotprisen nådde nesten 130 dollar fatet.

Produksjonskutt nå vil ifølge Financial Times også kunne gi kartellet mulighet til å øke produksjonen senere, dersom produksjonen fra Russland skulle falle ytterligere, eller dersom den politiske uroen i Irak skulle bli forverret.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.